Supplementler


Ketojenik Diyet Yaparken Kullanabileceğiniz Takviyeler

Ketojenik Diyet Nedir?

Ketojenik beslenme düşük karbonhidratlı, yüksek yağlı bir diyettir. Kan şekerini ve insülin seviyelerini düşürür, vücudun metabolizmasını karbonhidratlardan yağ ve ketonlara kaydırır.

Ketojenik diyet ürünleri ve ketojenik diyette kullanılabilecek takviyeler.

Ketojenik Diyet Takviyeleri Nelerdir?

Magnezyum

Magnezyum enerjiyi artıran, kan şekerini düzenleyen ve bağışıklık sistemini destekleyen bir mineraldir. Bir ketojenik beslenme düzeninde magnezyum ihtiyaçlarını karşılamak daha zor olabilir, çünkü tohum ve meyveler gibi magnezyum bakımından zengin birçok gıdanın karbonhidrat değeri yüksektir. Bu nedenle, ketojenik diyet uygulanıyorsa günde 200-400 mg magnezyum takviyesi almak yararlı olabilir (1). Magnezyum takviyesi kullanmak ketojenik diyet yaparken yaygın olarak görülen semptomlardan biri olan kas kramplarının azaltılmasına da yardımcı olabilir.

Omega-3

Omega-3 takviyeleri, sağlık için birçok faydası bulunan EPA ve DHA yağ asiteri bakımından zengindir. EPA ve DHA'nın inflamasyonu ve kalp hastalığı riskini azalttığı kanıtlanmışıtır (2). Omega-3 takviyeleri, ketojenik beslenen insanlar için özellikle yararlı olabilir, çünkü yüksek yağlı bir diyet uygularken sağlıklı bir omega-3/omega-6 oranının korunmasına yardımcı olabilirler.

D Vitamini

D vitamini içeren gıdalar az miktarda olduğu için takviye kullanmak oldukça önemlidir. D vitamini, kalsiyum emilimini kolaylaştırmak da dahil olmak üzere birçok vücut fonksiyonu için önemlidir. Bağışıklık sisteminin desteklenmesine, hücresel büyümenin düzenlenmesine, kemik sağlığının geliştirilmesine ve vücuttaki inflamasyonun azaltılmasına yardımcı olur (3).

Sindirim Enzimleri

Ketojenik diyet programı uygulayanların en yaygın şikayetlerinden biri, yüksek yağ içeriğinin sindirim sistemi üzerinde zorlayıcı bir etkiye sahip olmasıdır. Ketojenik diyet genellikle %75'e kadar yağ içerdiğinden, öncesinde daha düşük yağ içeren diyet uygulayanlarda bulantı ve ishal gibi rahatsız edici gastrointestinal semptomlar görülebilir. Bulantı, ishal ve şişkinlik gibi sindirim sorunları için yağları (lipazları) ve proteinleri (proteazları) ayıran enzimler içeren sindirim enzim karışımı bir takviye kullanılabilir (4).

Elektrolit ve Mineral Takviyeleri

Ketojenik beslenme düzeninde minerallere yer vermeye odaklanmak oldukça önemlidir. İlk haftalar, vücut tüketilen çok düşük karbonhidrat miktarına uyum sağlamaya çalıştığı için zorlayıcı olabilir. Ketojenik diyete geçiş, vücuttan su kaybının artmasına neden olur. Sodyum, potasyum ve magnezyum düzeyleri düşebilir; baş ağrısı, kas krampları ve yorgunluk gibi semptomlar ortaya çıkabilir (1). Potasyum ve magnezyum açısından zengin gıdaların alımını artırmak ya da elektrolit takviyeleri kullanmak bu önemli minerallerin kaybını önleyebilir.

Atletik Performansı Artıracak Takviyeler

Ketojenik diyet yapanlar ve aynı zamanda bu diyetten daha fazla verim almak isteyenler, aşağıdaki takviyeleri kullanabilirler (5):

  • Kreatin monohidrat: Kreatin monohidrat, kas kazanımını, egzersiz performansını ve gücü artırdığı kanıtlanmış bir diyet takviyesidir.
  • Kafein: Ekstra bir fincan kahve ya da yeşil çay, özellikle ketojenik diyet yapan sporcularda atletik performansı ve enerji seviyelerini artırır.
  • Dallı zincirli amino asitler (BCAA): Dallanmış zincirli amino asit takviyelerinin egzersizle ilgili kas hasarı, kas ağrısı ve egzersiz sırasında yorgunluğu azalttığı bulunmuştur.
  • Beta-alanin: Amino asit olan beta-alanin takviyesi, ketojenik bir diyetin ardından yorgunluk ve kas kaybını önlemeye yardımcı olabilir.

Not: Herhangi bir sağlık sorununuz var ise gıda takviyelerini kullanmadan önce doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz.

Güncellenme Tarihi : 22.11.2021
Yayınlanma Tarihi : 25.09.2018
FIT TEST

İhtiyacın Olanı Biz Biliyoruz! Sen de Öğrenmek İstersen

HEMEN TESTE BAŞLA

YÜKLENİYOR..