Supplementler


Balık Yağı Şurubu Nedir, Faydaları Nelerdir?

Balık Yağı Nedir?

Balık yağı, yağlı balık dokularından elde edilen bir yağ asidi türüdür. Son birkaç yıldır sağlık araştırmaları konusunda en çok dikkat çeken omega-3 yağ asitleri olan eikosapentaenoik asit (EPA) ve dokosahekzaenoik asit (DHA) içerir. Beslenme düzenlerinde yüksek miktarda yağlı balık tüketen bireyler, balık yağı takviyelerine çok fazla ihtiyaç duymazlar. Fakat, birçok balık türünün yüksek cıva içerdiği unutulmamalıdır. Bu nedenle balık yağı takviyeleri kullanmak daha pratik ve etkili olabilmektedir. Balık yağı takviyeleri kapsül formunda olabileceği gibi özellikle çocuklar ve kapsülü yutmakta zorlanan bireyler için şurup formu da bulunmaktadır.

Omega 3’ün ne olduğunu ve yararlarını detaylı bir şekilde öğrenmek için “Omega 3 Nedir, Faydaları Nelerdir?” yazısına mutlaka göz atın!

Balık Yağı Şurubu Nedir?

Kapsül formundan farklı olarak, özellikle çocuklar ve kapsül tüketmekte zorlanan kişiler için üretilen balık yağı takviyesidir. Balık yağı kapsüllerinin tadı ve kokusu bazen rahatsız edici olabilmektedir. Bu doğrultuda çeşitli şekilde tatlandırılmış balık yağı şurubu daha kullanışlı ve etkili olmaktadır. Özellikle çocuklar ihtiyaç duyduğu omega-3 miktarını karşılamak için kapsülleri içmekte fazlasıyla zorlanmaktadırlar. Balık yağı şuruplarında ise tatlandırıcılar ve farklı aromalar sayesinde balık yağının keskin kokusu genellikle bulunmaz ve rahatlıkla tüketilebilir. Balık yağı şurubu da tıpkı kapsüldeki gibi faydalı tüm omega-3 yağ asitlerini içerirler. Kapsülden farklı olarak ise sıvı formda olması emilimi kolaylaştırır. Balık yağı şurubu alırken dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de trigliserid formda olmasıdır.

Balık Yağı Şurubu Faydaları Nelerdir?

Balık yağı şurubu faydaları genel olarak diğer balık yağı takviyeleri ile aynı doğrultudadır. Onlardan farklı olarak sıvı formda olması vücut tarafından emilimini kolaylaştırır. Balık yağı şurubu kullanmanın faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz (1):

  • Balık yağı şurubunda bulunan omega-3, depresyonu ve ruhsal - psikotik bozuklukları önleme konusunda etkili olabilir.
  • Düzenli egzersiz ve diyet ile birlikte desteklendiğinde, vücut kompozisyonunun düzenlenmesine yardımcı olabilir.
  • İyi kolesterol olarak bildiğimiz HDL seviyelerini artırabilir.
  • Yüksek seviyelerdeki kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilir.
  • Hamilelik ve emzirme dönemlerinde kullanılan balık yağı şurubu, bebeklerde göz sağlığını koruyabilir ve alerji riskini azaltmayı sağlayabilir.
  • Çocuklarda sıkça rastlanan dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun engellenmesi konusunda yardımcı olur. Ayrıca bedensel ve zihinsel gelişime destek olur, öğrenme kapasitesini artırabilir.
  • Astım ve alerji semptomlarını iyileştirebilir.
  • Kemiklerin güçlenmesine yardımcı olabilir. Düzenli olarak kullanıldığında eklem ağrılarının azalmasında da etkili olduğu düşünülmektedir.

Balık Yağı Şurubu Nasıl Kullanılır?

4-10 yaş grubu çocuklarda sabah kahvaltıdan sonra günde yarım ölçek (2.5 mL), yetişkinlerde ise sabah bir akşam bir olmak üzere günde toplam 2 ölçek (10mL) tercihen yemeklerle birlikte tüketilmelidir. Her ne kadar genel kullanım tavsiyeleri bu doğrultuda olsa da, en doğru kullanım miktarı doktorunuz tarafında tavsiye edilen miktar olacaktır.

Hamilelikte balık yağı şurubu kullanımına dikkat edilmelidir. Balık yağı şurubu, faydaları bakımından özellikle anne ve çocuk sağlığı için hamile kadınlara da tavsiye edilir. Fakat, hamilelikte yaşanan bazı hassasiyetleri tetikleyebilir. Bu nedenle, özellikle mide bulantısını tetikleyebileceği için hamileliğin son aylarında ve doğumdan sonra kullanılması önerilir.

Not: Herhangi bir sağlık sorununuz var ise gıda takviyelerini kullanmadan önce doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz.

Güncellenme Tarihi : 23.11.2021
Yayınlanma Tarihi : 18.07.2018
FIT TEST

İhtiyacın Olanı Biz Biliyoruz! Sen de Öğrenmek İstersen

HEMEN TESTE BAŞLA

YÜKLENİYOR..