Supplementler


Whey Protein İzolesi mi Whey Protein Konsantresi mi?

Whey protein ile izole arasındaki fark spor yapan çoğu kişi tarafından merak edilir. Bu ürünler arasındaki farkı anlamak için hızlıca ne olduklarına bakalım. 

Whey Protein

Whey proteini, peynir üretim sürecinde ortaya çıkan bir yan üründür. Bazı markalar whey proteini sütten üretir ama çoğunlukla whey proteini tozu, peynir yapımı sırasında elde edilir. Whey proteininin besin değeri yüksektir ve bu da daha fazla kas geliştirmek ve vücudun sindirebileceği en yüksek oranda protein içermesi anlamına gelmektedir. 

İzole Protein

Whey protein konsantresinin %70 ila %85’i protein, %5’i laktozdur. İyon değişimi veya mikro filtreleme işleminden geçen whey protein konsantresinin protein oranı %90’ın üzerine çıkar ve whey protein izolesi adını alır. Whey protein izolesinin (izole proteinin) karbonhidrat, laktoz ve yağ oranı neredeyse sıfıra yakındır. Laktoz intoleransı olan kişilerin daha kolay tüketebileceği bir protein çeşididir.

Whey proteinin yararları hakkında detaylı bilgi için “Whey Protein Yararları” yazımızı okuyabilirsiniz.

Konsantre Whey Proteini ve İzole Whey Proteini Farklılıkları

Whey protein konsantresi proteinden fazlasını içerdiği ve güçlü bir antioksidan olan glutatyon üretimini sağladığı için daha faydalı olduğu düşünülmektedir. Ancak whey proteininin genel sağlık, bağışıklık sistemi ve antrenman sonrası iyileşme dönemine olan faydalarının incelendiği tüm araştırmalarda, whey protein konsantresi yerine whey protein izolesi kullanılmaktadır.

Whey protein izolesi de glutatyon oranını artırmaktadır. Bu durum sadece whey protein konsantresine özgü değil, hem izole hem de konsantre whey protein tozunda bulunan sistein amino asidine bağlı bir durumdur. N-asetil-sistein supplementleri ile de aynı etkiyi elde edebilirsiniz.

Whey proteini faydaları (konsantre) arasında; içeriğindeki az miktarda yağdan kaynaklanan konjuge linoleik asit (CLA) bileşeninin de yarattığı etkiler vardır. Pastörize süt ürünlerinin içerisinden alacağınız CLA oranına kıyasla bu çok daha fazladır.

İzole protein, içeriğindeki protein miktarı %90 - %94 arasında olduğu için, içeriğindeki protein miktarı %29 ila %89 arasında değişen whey protein konsantresinden daha üstündür. Eğer amacınız daha yüksek protein içeriğine sahip bir protein tozuna sahip olmak ise, whey protein izolesi tercih edilebilir. Ancak, laktoz intoleransınız yoksa ve yüksek biyolojik değerlere sahip bir protein tozu arıyorsanız whey protein konsantresi tercih edebilirsiniz.

Whey protein tozu çeşitlerini inceleyip, satın almak istiyorsanız buraya tıklayabilirsiniz.

Not: Herhangi bir sağlık sorununuz var ise gıda takviyelerini kullanmadan önce doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz.

Güncellenme Tarihi : 22.11.2021
Yayınlanma Tarihi : 25.08.2016
FIT TEST

İhtiyacın Olanı Biz Biliyoruz! Sen de Öğrenmek İstersen

HEMEN TESTE BAŞLA

YÜKLENİYOR..