Supplementler


Taurin Nedir, Ne İşe Yarar, Nasıl ve Ne Zaman Kullanılmalıdır?

Taurin Nedir?

Taurin, esansiyel olmayan bir amino asittir. İskelet kası dahil olmak üzere vücudun birçok yerinde yüksek yoğunlukta bulunmaktadır. Bununla birlikte et, süt ve deniz ürünleri doğal olarak taurin içermektedir. 


Taurin Ne İşe Yarar, Faydaları Nelerdir?

Taurin yararları arasında; kalbin sağlıklı kalmasına yardımcı olma, antioksidan olarak çalışma, sporcuların kaslarını daha iyi performans sunması için uyarma gibi faydaları bulunmaktadır. (1)


Antioksidan Etki ile İlişkisi

Atletik Performans ile İlişkisi

Taurinin atletik performansı iyileştirdiği iddia edilmektedir. İskoçya'daki Stirling Üniversitesi Sağlık ve Egzersiz Bilimleri Araştırma Grubu tarafından yapılan bir araştırma, orta mesafe koşucu olan denekleri taurin tüketimi öncesi ve sonrası olarak değerlendirdi. Sporcular, aktiviteden iki saat önce 1.000 miligram taurin aldılar. Deneklerin yüzde doksanı koşu dünyasında oldukça değerli olan birkaç saniyeliğine gelişmiş performansa sahip oldular. Ayrıca yapılan bu ilave takviye solunum sistemini, kalp atış hızını veya kan laktat seviyelerini etkilemedi. Sonuçlara göre taurinin, zaman denemesi sırasında sporcuların performansına yardımcı olabileceği yönünde % 99.3'lük bir olasılığı mevcuttur. (2)

Taurin Nasıl ve Ne Zaman Kullanılmalıdır?

Taurinin gün içinde herhangi bir zamanda 3 grama kadar kullanımı güvenli olarak kabul edilmektedir. Antrenman günlerinde ise bu miktar (2-3 gram), pre-workout ürünlerine eklenebilir veya kahve + taurin + diğer bileşenler ile bir pre-workout içeceği oluşturulabilir. Bir pre - workout ürün destekleyicisi olarak taurinin antrenmandan kısa bir süre önce tüketilmesi tavsiye edilir. 

Amino asitlerin ne olduğunu detaylı bir şekilde öğrenmek için “Amino Asit Nedir?” yazımızı okuyabilirsiniz.


Sıkça Sorulan Sorular

Taurin Zararlı mı?

Tavsiye edilen miktar aşılmadığı sürece taurinin zararlı olduğunu ya da olabileceğini gösteren herhangi bir çalışma yoktur. 

Taurin Nereden Temin Edilir?

Taurin; et, balık ve süt ürünleri tüketilerek vücuda kazandırılabildiği gibi gıda takviyesi formunda temin edilerek de tüketilebilir. Ürünleri incelemek için tıklayın: Taurin takviyeleri.

Enerji İçecekleri ile Birlikte Taurin Tüketmek Zararlı mı?

Toz formundaki taurin takviyeleri enerji içeceklerine eklenerek tüketilebilir. Ürünleri incelemek için tıklayın: Taurin takviyeleri.


Güncellenme Tarihi : 16.09.2021
Yayınlanma Tarihi : 12.07.2018
FIT TEST

İhtiyacın Olanı Biz Biliyoruz! Sen de Öğrenmek İstersen

HEMEN TESTE BAŞLA

YÜKLENİYOR..