Supplementler


Magnezyum Likit Nedir?

Likit magnezyum, magnezyum mineralinin tablet yerine sıvı formda sunulduğu besin takviyesidir.

Likit Magnezyum Nedir?

Likit magnezyum, magnezyum mineralinin tablet yerine sıvı formda sunulduğu besin takviyesidir. Magnezyum vücutta pek çok önemli role sahiptir ve eksikliği çeşitli problemlere yol açmaktadır. Kandaki magnezyum miktarını yeterli seviyede tutmak için magnezyum yönünden zengin besinlerin tüketilmesi ya da magnezyum takviyesi alınması gerekmektedir.

Magnezyumun ne olduğunu ve magnezyum kaynaklarını öğrenmek için “Magnezyum Nedir? Magnezyum Nelerde Bulunur?” makalesini mutlaka okuyun!

Magnezyumun Kemik Sağlığına Etkileri

Kemikler “hidroksiapatit” adı verilen kompleks mineraller içerir. Bu mineraller kemiklerin sert ve darbelere karşı dayanıklı olmasını sağlar. Magnezyum ile birlikte kalsiyum ve fosfat hidroksiapatitin bileşenlerini oluştururlar. Kemiklerdeki magnezyum oranı azalırsa, hidroksiapatitin yapısı değişir, daha kırılgan hale gelir. Magnezyum desteği almak kemiklerin mineral yoğunluğunu artırabilir. Magnezyum, osteoporoz (kemik erimesi) ile savaşta önemli bir role sahiptir (1, 2).

Depresyon Tedavisinde Magnezyum Kullanımı

2010 yılında "Medical Hypotheses"de yayımlanan bir makaleye göre, yeterli magnezyum almamak depresyona sebep olabilir ya da depresyonun etkisini kötüleştirebilir. Beyindeki magnezyum, mutluluk hormonu olarak bilinen serotonin seviyesini etkileyebilir; eksikliği serotonin seviyesini düşürebilir. Hayvanlarda ve insanlarda yapılan araştırmalar, magnezyum almanın depresyon tedavisinde olumlu sonuçlar verdiğini göstermektedir (3).

Magnezyumun Vücuttaki İşlevi

Magnezyum kemiklerde, kaslarda ve beyinde bulunan dokularda reaksiyona giren 300’den fazla enzimden sorumludur. Hücrelerin enerji üretmesi ve kasların gevşemesi amacıyla magnezyum vücut için en gerekli minerallerden biridir. Ek olarak, magnezyumun uykuyu düzenlediği de bilinmektedir (4).

Magnezyum İçeren Besinler Nelerdir?

Yüksek magnezyum içeriğine sahip gıdalar aşağıdakiler gibidir: (5)

  • Bitter Çikolata

  • Avokado

  • Fındık

  • Bakliyat ürünleri

  • Tofu (soya peyniri)

  • Tam tahıllar

  • Yağlı balık türleri

  • Muz 

  • Yapraklı yeşillikler (ıspanak)

Magnezyum Eksikliği

Alkol, tuz, şeker, kahve, stres, aşırı terleme, aşırı adet kanaması, antibiyotikler ve bazı bağırsak parazitleri vücudun magnezyum seviyelerini düşürebilir.

Magnezyum, kolay emilebilen bir mineral olmadığı için likit magnezyumun sindirilmesi tablet magnezyuma oranla daha hızlı ve etkili olabilmektedir. Magnezyum seviyesini iyi bir dereceye çıkarabilmek için B6 vitamini, D vitamini ve selenyuma da ihtiyaç vardır.

Magnezyum İle İlgili Genel Uyarılar

  • Günlük alınması gereken minimum magnezyum miktarı 300 mg.’dır. İhtiyaca göre bu miktar değişkenlik gösterebilir. Pek çok kişi günde 400 ila 1000 mg arasında magnezyum alarak sağlık koşullarını iyileştirmektedir.

  • En kolay sindirilebilir magnezyum çeşitleri magnezyum citrate, glycinate taurate ve aspartate’tır.

  • En yaygın ve en ucuz magnezyum formu olmalarına rağmen vücut tarafından yeterince emilemedikleri için magnezyum carbonate, sulfate, gluconate ve oxide kullanmaktan kaçınılmalıdır.

  • Aşırı dozda magnezyum diyareye yol açabilir.

  • Multi-vitamin formunda ya da başka minerallerle birlikte kullanılması önerilir.

  • Epsom tuzları (magnezyum sülfat) ile banyo yapmak da magnezyum emilimi açısından etkilidir.

  • Böbrek hastalığı veya ciddi bir kalp hastalığı olan kişilerin doktorlarına danışarak magnezyum desteği kullanmaları önerilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Vücutta Magnezyum Fazlası Zararlı mı?

Yiyeceklerin dışında takviyelerle birlikte aşırı derecede magnezyum kullanımı, bazı olumsuz durumlarına sebep olabilir. Aşırı doz; hipotansiyon, ishal, kusma ve benzeri yan etkiler göterebilir. Bu nedenle günlük tavsiye edilen dozu aşmamanız önemlidir. 

Magnezyum Nasıl Alınır?

Magnezyum çeşitli gıdalar ve takviyeler yoluyla vücuda kazandırılabilir. Magnezyum ihtiyacını karşılamak için tüketilebilecek bazı gıdalar; kabak çekirdeği, badem, ıspanak, soya sütü, bitter çikolata, avokado, yoğurt, pirinç ve yulaf ezmesidir. Magnezyumu her gün belli miktarlarda düzenli olarak almak için tercih edebileceğiniz magnezyum takviyeleri için tıklayın

Magnezyum Eksikliği Baş Ağrısı Yapar mı?

Magnezyum üzerine yapılan bazı araştırmalar, akut migren ve baş ağrısının iyileştirilmesi için magnezyumun bir çözüm olarak kullanılabileceğini göstermektedir. Dolayısıyla yeterince magnezyum tüketmemek dolaylı olarak baş ağrısına sebep olabilir.

Güncellenme Tarihi : 23.11.2021
Yayınlanma Tarihi : 25.08.2016
FIT TEST

İhtiyacın Olanı Biz Biliyoruz! Sen de Öğrenmek İstersen

HEMEN TESTE BAŞLA

YÜKLENİYOR..