Supplementler


Kreatin Yüklemesi Nasıl Yapılır?

Kreatin Nedir?

Kreatin, esas olarak insan iskeletinde bulunan azotlu bir bileşiktir. Böbrek tarafından ve kısmen karaciğer tarafından sentezlenir. Kreatin, adenozin trifosfat (ATP) oluşumunu arttırarak hücrelere ve kaslara enerji verir.

Kreatin hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için “Kreatin Nedir, Nasıl Çalışır?” makalesini okuyabilirsiniz.

Kreatin Yüklemesi Nasıl Yapılır?

Kreatin kullanırken kasın kreatin depolarını tamamen doyurmak için yükleme sürecinden geçilebilir, ardından bu depoları korumak için doz düşürülerek kullanıma devam edilebilir.

Kreatin yüklemesi yaparken, vücuttaki depoları doldurmanın en hızlı yolu olarak ortalama beş gün boyunca günlük 20 gram kreatin kullanılması gerekmektedir (1). Kreatinin bu şekilde kullanımı, bazı kişilerde mide rahatsızlıkları ile birlikte şişkinliğe yol açabilir. Bu nedenle yükleme aşaması herkes için uygun olmayabilir. 

Kreatin yüklemesi yapmak istemeyenler, bir ay boyunca her gün 5 gram kreatin kullanımını da tercih edebilirler.

Uzun süreli yüksek dozda kreatin, idrardaki formaldehite dönüşeceğinden, her ne sebeple olursa olsun 20 gramlık dozun üzerine çıkılmaması tavsiye edilmektedir.

Kreatin

Kreatin Yükleme Seçenekleri

Hızlı Yükleme

Hızlı yükleme yöntemleri, ilk hafta boyunca günde 20 gram kreatin tüketimini hedefler. Takviye, her biri 5 gram olan 4 eşit parçaya bölünmeli ve 3-4 saat aralıklarla tüketilmelidir. Bir hafta sonra, kreatin takviyesi günde 3-5 grama düşürülmelidir.

Yavaş Yükleme

Yavaş yükleme, günde sadece bir kez tüketilen ve 3-5 gram kreatin almayı gerektirir.

Yükleme sürecinin etkilerini incelemek için gerçekleştirilen bir çalışmada, her iki yöntem de uygulandığında kas içindeki kreatin konsantrasyonunda % 20'lik bir artış olduğu görülmüştür. Sonuçlar birbirine oldukça yakındır.

Kreatin hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için “Kreatin Nasıl Kullanılır?” yazımızı okuyabilirsiniz.

Not: Herhangi bir sağlık sorununuz var ise gıda takviyelerini kullanmadan önce doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz.

Güncellenme Tarihi : 4.10.2023
Yayınlanma Tarihi : 1.08.2018
FIT TEST

İhtiyacın Olanı Biz Biliyoruz! Sen de Öğrenmek İstersen

HEMEN TESTE BAŞLA

YÜKLENİYOR..