Supplementler


Kreatin Spordan Önce mi Yoksa Sonra mı Kullanılır?

Kreatin Nedir?

Kreatin, kas hacminin artırılmasına ve enerji üretimine destek olan, sporla ilgilenen herkes için olmazsa olmaz besin takviyelerinden biridir (1, 2).

Kreatin Yüklemesi Nasıl Yapılmalı?

Vücudunuza kreatin yüklemesi yaptığınızda hücreleriniz kreatin ile yeterli şişkinlik düzeyine erişir ve dolayısıyla kreatinden elde edeceğiniz verim maksimum düzeye çıkar. Kreatin takviyesinin öncüsü olan Richard Kreider, kullanacaklara “yükleme” hakkında iki farklı tavsiyede bulunmaktadır:

  • Beş ila yedi gün boyunca günde dört kez, vücut ağırlığınızın her kilogramı için 0.3 gr kreatin almalısınız. Bu hesap ile uğraşmak istemeyenler, her öğünde 5 gram olacak şekilde de alabilir. Bu sürecin sonunda hücresel kapasitenizi korumak için her gün 2 gr ila 3 gr kreatin kullanmaya devam etmelisiniz.
  • Günlük dört kez kullanım yapmadan, 28 gün boyunca günde 3 ila 5 gram kreatin kullanımı yapabilirsiniz.

Kreatin

Kreatin Ne Zaman Kullanılmalı?

Florida Nova Southeastern University tarafından yapılan bilimsel bir araştırmaya göre, 19 halterci iki gruba ayrılmış ve her iki gruba da dört hafta boyunca her gün tamamen aynı egzersizler yaptırılmıştır. Buna ek olarak da her iki gruba günlük 5 gr kreatin verilmiştir. Bir grup günlük kreatin dozunu antrenmandan önce, diğer grup ise antrenmandan sonra almıştır. Geçen dört hafta sonucunda, kreatini antrenmandan sonra alan grubun kas kütlelerini ikiye katladığı, ortalama 1 kg kadar yağ kaybettiği ve kreatini antrenmandan önce alan gruba nazaran biraz daha güçlenip daha fazla ağırlık kaldırabildiği gözlemlenmiştir.

Kreatin kullanımı hakkında detaylı bilgi edinmek için “Kreatin Nasıl Kullanılır?” yazımızı okuyabilirsiniz.

Güncellenme Tarihi : 4.10.2023
Yayınlanma Tarihi : 25.05.2018
FIT TEST

İhtiyacın Olanı Biz Biliyoruz! Sen de Öğrenmek İstersen

HEMEN TESTE BAŞLA

YÜKLENİYOR..