Supplementler


Kreatin Gerekli mi?

Kreatin vücut geliştiricilerin, fitness yapanların ve birçok farklı sporcunun performans arttırmak için başvurduğu ürünlerden birisidir. Kreatin kullanmak fayda sağlar mı sorusunu bu yazıda cevaplandırdık.

Kreatin Nedir?

Kreatin azotlu bir organik asittir ve tüm vücuttaki hücrelere, özellikle beyin ve kas hücrelerine enerji sağlamak için böbrek, pankreas ve karaciğerde L-Arjinin, Glisin ve L-Metiyonin tarafından üretilir. Kreatinin %95’i iskelet kaslarında depolanır ve kasların yüksek bir enerjiye ihtiyacı olduğunda salgılanır. Bu özelliğinden ötürü kreatin, enerjisini ve atletik performansını arttırmak isteyen atletler ve vücut geliştiriciler tarafından kullanılır.

Örneğin sıçrama veya atlama gibi hızlı ve yüksek enerji gerektiren durumlarda kreatin, ATP enerjisi üretimini tetikleyerek, kaslara hızlı bir enerji kaynağı gönderir. Aynı zamanda kasların gücünü arttırabilir ve kaslara su çekerek daha büyük görünmelerini sağlayabilir. Bu kreatinin vücuttaki suyu ‘çaldığı’ ya da dehidrasyona sebep olduğu anlamına gelmez; vücuttaki suyu egzersiz sırasında aşırı ısınma durumlarında kullanmak üzere saklar.

Kreatin destekleri sporcuların daha uzun süreli ve daha ileri seviyede antrenman yapabilmelerine yardımcı olur.

Kreatin kullanımı ile ilgili olarak "Kreatin Nasıl Kullanılır?" makalesine göz atabilirsiniz.

Kreatin

Kreatinin Faydaları

Atletik Performansı İyileştirebilir

California’da yapılan bir araştırmada, kreatin kullanımının kasların fosfokreatin üretmesine neden olduğu görülmüştür. Bu da direnç egzersizleri gibi kısa ve yoğun güç gerektiren egzersizlerde (anaerobik) daha iyi bir performans göstermenize yardımcı olur. Antrenmandan önce de tavuk yerine somon balığı, ton balığı ve kırmızı et gibi kreatin açısından yüksek besinler tüketmeniz faydalı olacaktır.

Oklahoma Üniversitesi’nden spor psikolojisi profesörü Chad Kerksick, kreatin kullanan atletlerin yoğun egzersizler sırasında daha iyi bir performans gösterdiğini ve vücut daha çok enerji ürettiği için antrenmanda daha fazla tekrar yapabildiklerini; bu da onların daha kaslı ve daha güçlü olmalarını sağladığını belirtmektedir.

Kas Distrofisi Hastalarının Gücünü Arttırabilir

Kreatin, kas distrofisi hastalarını güçlendirerek onlara yardımcı olabilmektedir. Almanya’da Ruhr Üniversitesi Bochum’da yapılan bir araştırmada, kreatin kullanan hastaların, kreatin desteği almayan kas distrofisi hastalarına göre %8,5 daha çok güçlendiği görülmüştür. Araştırmayı yürüten Dr. Rudolf Kley, kısa ve uzun vadeli kreatin kullanımının kas rahatsızlıkları olan hastaların gücünü artırabildiğini ve kreatinin vücut tarafından kolay tolere edilebildiğini belirtmiştir.

Depresyon Tedavisinde Yardımcı Olur

Genellikle sporcuların kullandığı kreatin destekleri, depresyonun belirtilerini azaltmaya yardımcı olmaktadır. Güney Kore’de birden fazla üniversitede yürütülen araştırmalarda, her gün antidepresan ile birlikte 5 gram kreatin alan kadın depresyon hastalarının, sadece antidepresan alanlara göre 2 kat daha hızlı iyileşme gösterdikleri kaydedilmiştir.

Beyin Gücünü Artırmaya Yardımcı Olur

Avustralya’da Sydney Üniversitesi ve Macquarie Üniversitesi’nde yapılan iki araştırmada, kreatin kullanımının hafızayı ve zekayı geliştirebildiği görülmüştür. Dr. Caroline Rae, yürüttüğü araştırmalar hakkında şunları söylemiştir: “İki farklı senaryo ile iki farklı grupta yaptığımız çalışmalarda açıkça görülmüştür ki, kreatin destekleri beyin gücünde ölçülebilir gelişmeler sağlamaktadır.” Eğer odaklanmakta güçlük çekiyor, unutkanlık ve kafa karışıklığından şikayet ediyorsanız, nörolojik performansınızı arttırmaya yardımcı olmak için kreatin desteği almayı düşünebilirsiniz.

Kreatin hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için “Kreatin Nedir, Nasıl Çalışır?” makalesini okuyabilirsiniz.

Kreatin çeşitlerini inceleyip, satın almak istiyorsanız buraya tıklayabilirsiniz.

Güncellenme Tarihi : 4.10.2023
Yayınlanma Tarihi : 25.08.2016
FIT TEST

İhtiyacın Olanı Biz Biliyoruz! Sen de Öğrenmek İstersen

HEMEN TESTE BAŞLA

YÜKLENİYOR..