Supplementler


Kompleks Protein Nedir?

Kompleks Protein Tozu Nedir?

Kompleks protein tozu, birden fazla protein karışımından oluşur. Kompleks protein tozları whey (peynir altı suyu) proteini, yumurta proteini (albumin), süt proteini (kazein) ve soya proteini karışımından elde edilir. Farklı emilim sürelerine sahip protein tozlarının birleşiminden meydana geldiği için, kompleks protein tozu kısa ve uzun süreli protein ihtiyacınızı tek seferde giderir.

Kompleks Protein İçeriğindeki Proteinler

Whey Proteini

Whey hızlı emilime sahip yüksek kaliteli bir proteindir. Kasları ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için idealdir. Antrenman sonrasında kas gelişimini destekler.

Kazein (Süt proteini)

Kazein, yavaş emilimi sayesinde kaslara uzun süreli amino asit desteği sağlar. Kas yıkımını önlemeye yardımcı olur. Uzun süreli tokluk sağlar.

Yumurta Beyazı Proteini (Albümin)

Orta hızda bir emilime sahiptir ve sağlık açısından mükemmele yakın bir amino asit profili vardır. Yağ, kolesterol, şeker ve laktoz içermez.

Soya Proteini

Pito-östrojen yönünden zengin, bitkisel kaynaklı bir proteindir. Vejetaryenlerin ve veganların kullanımı için uygundur. Whey proteini gibi tüm temel amino asitleri içerir ve emilimi hızlıdır.

Whey Protein Kompleksi

Kompleks whey proteini üç farklı whey proteininden oluşur; izole whey, konsantre whey ve hidrolize whey. Aynı zamanda bu karışımın içine kreatin, kompleks karbonhidratlar, glutamin, dallı zincirli amino asitler (BCAA) ve özelleşmiş yağlar (CLA) gibi performansı arttırabilecek çeşitli yan ürünler de eklenir. Bu eklenen maddeler firmalara göre değişiklik gösterir.

Bir kompleks whey proteini ürününde en hızlı kana karışan protein hidrolize whey proteinidir. Daha sonra izole whey proteini ve konsantre whey proteini sindirilerek kana karışır. Bu aşamalı sindirimin, kazein proteininin yavaş sindirilmesi ile karıştırılmaması gerekir çünkü kompleks whey proteinler kazein proteininden daha hızlı sindirilir. Kompleks proteinlerde bulunan dallı zincirli amino asitler (BCAA) ve glutamin gibi yan ürünler, kana çok daha hızlı karışarak kas yapımına yardımcı olurlar.

Kompleks Protein Üstünlüğü

2014 yılında Teksas Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre, spor yaptıktan sonra tüketilen soya, whey ve kazein proteini karışımından oluşan bir kompleks proteininin, tek başına whey proteini tüketmeye kıyasla, kaslara 1 saat daha fazla amino asit desteği sağladığı ortaya çıkmıştır.

Bu klinik araştırmada 19 genç yetişkinden oluşan grubun bir kısmı, yoğun direnç egzersizlerinden 1 saat sonra %50’si kazein, %25’i whey ve %25’i soya proteininden oluşan 19 gram kompleks (blend) protein tüketmiş, grubun geri kalanı ise 19 gram whey proteini tüketmiştir. 5 saat boyunca kas biyopsisi yapılarak takip edilen deney grubunda, kompleks protein tüketen kişilerin kaslarında daha uzun süre protein sentezlendiği ve daha az kas yıkımı tespit edilmiştir. Bu da daha uzun süreli kas yapımı ve daha güçlü kaslar anlamına gelmektedir.

Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA)’ne göre izole soya proteini, whey proteini ve kazein proteininin üçü de besin değeri olarak tam proteinlerdir ama hepsi farklı sindirilme hızlarına sahip olduğu için, amino asit salgılama hızları da farklıdır. İşte bu yüzden kompleks protein tüketmek, kaslarda kısa ve uzun süreli yıkımı önlemek açısından önemlidir. Tüketiciler tat olarak da kompleks proteinleri daha fazla tercih etmektedirler.

Protein tülerinden et proteini hakkında bilgi edinmek için “Et Proteini Nedir?” yazımızı okuyabilirsiniz.

Kompleks protein tozu çeşitlerini inceleyip, satın almak istiyorsanız buraya tıklayabilirsiniz.

Güncellenme Tarihi : 23.11.2021
Yayınlanma Tarihi : 25.08.2016
FIT TEST

İhtiyacın Olanı Biz Biliyoruz! Sen de Öğrenmek İstersen

HEMEN TESTE BAŞLA

YÜKLENİYOR..