Supplementler


Kompleks Kreatin Nedir, Ne İşe Yarar?

Kreatin Nedir?

Kreatin, vücuttaki hücrelere özellikle de "kas hücrelerine" enerji sağlamaya yardımcı olan azotlu bir organik asittir. Bu nedenle kreatin genellikle kas gücünü ve atletik performansı artırmak için bir besin takviyesi olarak kullanılmaktadır (1). Uluslararası Olimpiyat Komitesi, Ulusal Üniversite Atletizm Birliği (NCAA) ve profesyonel spor branşları tarafından da kullanımına izin verilmektedir. Kırmızı et ve balıklarda doğal olarak bulunur, vücut tarafından üretilir ve takviyelerden de elde edilebilir.

Piyasada; kreatin piruvat, kreatin etil ester, kreatin monohidrat, tri-kreatin malat, kreatin hidroklorür vs. gibi birçok çeşit kreatin formu bulunmaktadır. Spor yapan bireylerin genellikle kreatin monohidrat formunu kullanmayı tercih ettiğini, vücut geliştirme veya fitness sektörleriyle ilgisi olan hemen hemen herkes bilmektedir. Ancak, monohidrat formuna ek olarak diğer kreatin formlarını da içerisinde bulunduran kompleks kreatin takviyeleri sayesinde, kreatinden elde edilecek fayda "maksimum seviyeye" çıkarılabilir.

Kompleks Kreatin Nedir?

Kompleks kreatin farklı türde kreatinleri içerisinde barındıran bir takviyedir. Kreatin piruvat, kreatin monohidrat, kreatin hidroklorür gibi kreatin türleri kompleks kreatin içerisinde bir arada bulunmaktadır. Bu nedenle antrenman performansına daha fazla katkı sağlar ve iyileşme seviyesini artırır. Kas gelişimini sürdürmek için bir ölçek kompleks kreatin tüketmek yeterli olacaktır. Fakat yine de antrenman yoğunluğuna ve kişisel özelliklere göre bu miktar değişiklik gösterebilir.

Kreatin Kaynakları Nelerdir?

Bir kişinin günde 1 ila 3 gram kreatine ihtiyacı vardır. Bunun yaklaşık yarısı diyetten elde edilirken kalanı vücut tarafından sentezlenir. Kreatinin besin kaynakları arasında kırmızı et ve balık bulunur. Yaklaşık yarım kilo sığır eti veya somon balığı 1 ila 2 gram kreatin sağlar. Uluslararası Spor Beslenme Derneği'ne (ISSN) göre, yoğun bir şekilde antrenman yapan profesyonel sporcuların günde 5 ila 10 gram kreatin tüketmeleri gerekebilir.

Kreatin

Kompleks Kreatin Ne İşe Yarar?

Kompleks kreatin yağsız kas kütlesinin gelişimine katkı sağlar ve güçlenmenize yardımcı olur. İçerisinde bulunan farklı türdeki kreatinlerin farklı özellikleri bulunmaktadır. Örneğin, kreatin hidroklorürün çözünürlüğü diğerlerine göre daha yüksektir. Bu özellik, kreatinin kas içerisine taşınmasını kolaylaştırır. Kreatin piruvat ise çözünürlüğü en yüksek olan çeşittir. Ayrıca antrenman sırasında maksimum gücü korumanıza yardımcı olur. Kompleks kreatin diğer çeşitlerle karşılaştırıldığında daha hızlı emilir. Özellikle sürekli yoğun antrenmanlar gerçekleştiriyorsanız vücudunuzun ihtiyaç duyduğu kreatini besinler aracılığıyla karşılamak zor olabilir. Kompleks kreatinler ihtiyaç duyduğunuz miktarı size pratik bir şekilide sunar, kas gelişimini destekler ve iyileşme sürecini hızlandırır (2).

Sıkça Sorulan Sorular

Kompleks Kreatin Nasıl Kullanılır?

Kreatin faydaları söz konusu olduğunda antrenmandan yaklaşık 30 dakika kadar önce bir ölçek kullanmak maksimum fayda elde etmek için yeterli olmaktadır. Kompleks kreatin satın alırken markanın bilinirliğini göz önünde bulundurmanız oldukça önemlidir.

Kreatinin Yan Etkileri Nelerdir?

Kreatinin bazı yan etkileri şunlardır (3):

  • Yeterli su olmadan kreatin alındığında mide krampları oluşabilir.
  • Aynı anda çok fazla kreatin alındığında ishal ve bulantı ortaya çıkabilir.
  • Bu durumda dozlar gün boyunca yayılmalı ve yemeklerle birlikte alınmalıdır.
Güncellenme Tarihi : 4.10.2023
Yayınlanma Tarihi : 25.04.2019
FIT TEST

İhtiyacın Olanı Biz Biliyoruz! Sen de Öğrenmek İstersen

HEMEN TESTE BAŞLA

YÜKLENİYOR..