Supplementler


Kas Yapmak İçin Beyaz Et mi Kırmızı Et mi?

Kas yapmak için düzgün beslenme, antrenmandan daha önemli bir kuraldır. Yapılan antrenmanlardan verim alabilmek ve kas geliştirmek için mutlaka beslenmenin doğru bir şekilde planlanması gerekmektedir. Bu sebeple vücut geliştirme için elzem olan protein kaynaklarından beyaz et mi yoksa kırmızı et mi daha verimli konusunu inceleyeceğiz.

Kırmızı Et ve Beyaz Ete Rengini Veren Madde Nedir?

Myoglobin, kas hücrelerine rengini veren maddedir. Hem kırmızı et hem de beyaz ette myoglobin maddesi bulunmaktadır. Tükettiğimiz her et kas liflerinden meydana gelmektedir. İki çeşit kas lifi bulunur. Bunlar “slow twitch” denilen yavaş kasılan kaslar ve “fast twitch” denilen hızlı kasılan kaslardır. Oksijen kapasitesi yüksek olan ve düzenli çalışan kaslar yavaş kasılan kaslardır ve bu kasların myoglobin oranı fazla olduğu için renkleri kırmızı olur. Hızlı kasılan kasların hareketleri düzensizdir ve kısadır, içerisinde ise daha az oksijen bulunur ve bu kasların myoglobin oranları daha azdır. Myoglobin oranı az olan kaslar beyaz renklidir.

Kırmızı et çeşitleri arasında en çok tüketilenler dana eti ve koyun etidir. Bu etlerin kaslarında bulunan myoglobin oranı fazla olduğu için et renkleri kırmızıdır. Bu durumun tersi olacak biçimde tavuk eti ve hindi eti gibi beyaz etlerde myoglobin maddesi daha az bulunmaktadır. Ancak bu etlerin besin değerleri farklılaşıyor olsa bile vücut geliştirme açısından ciddi farklar yaratacak miktarda değerlerle karşılaşılmamaktadır. 

Kırmızı Et Besin Değeri

Dana ve koyun eti olarak sıklıkla karşımıza çıkan kırmızı et çeşitleri birtakım vitamin ve mineraller açısından oldukça elzem yiyeceklerdir. Kırmızı eti sadece proteinli yiyecekler listesi içerisinde değerlendirmek yanlış olacaktır. Kırmızı et, B12 vitamini ve demir kaynakları açısından da ideal bir yiyecektir. Kırmızı etin içerisinde bulunan besinler en yüksek biyoyararlanıma sahiptirler. Kırmızı et ayrıca içerisinde sağlıklı miktarlarda B6 vitamini, kreatin, çinko, riboflavin, niasin, tiamin ve amino asitler bulundurur. Son olarak kırmızı etin mükemmel bir antioksidan olan alfa lipoik asit (ALA) kaynağı olduğu da unutulmamalıdır. (1)

Kırmızı et genellikle yağ ve kalori açısından da yüksek değerlere sahiptir ancak bu yağsız kırmızı etler için söylenemez ve hatta yağsız kırmızı etin makro besin değerleri ve kalori miktarları beyaz etin besin değerleri ile benzerlik göstermektedir. Örneğin yağsız dana kıyma, hindi kıyması ile neredeyse aynı miktarda yağ oranına sahiptir. Eğer otla beslenmiş kırmızı et tüketilirse çiftliklerde üretilen kırmızı etlere göre daha az doymuş yağ alınmış olunur. Ayrıca otla beslenmiş kırmızı etler sadece doymuş yağ oranının azlığı ile ön plana çıkmaz, bu etlerin omega-3 yağ asitleri, A vitamini içeriği, E vitamini içeriği ve beta-karoten miktarları daha fazladır. Kırmızı ette beyaz ete göre daha fazla l-karnitin bulunmaktadır.

Beyaz Et Besin Değeri

Genellikle beyaz et denildiğinde akla tavuk eti, hindi eti ve balık gelmektedir. Ülkemizde de yoğun olarak tavuk eti tüketilmektedir. Beyaz et kırmızı ete göre daha az kalori içermesi ile ön plana çıkmaktadır. Ancak iki et türünün arasındaki kalori miktarı farkı kas geliştirme konusunda insanların düşündüğü kadar elzem değildir. 100 gramlık porsiyon kırmızı et ortalama 136 kalori içerirken 100 gramlık porsiyon tavuk eti ortalama 106 kalori içermektedir. Tavuk, çoklu doymamış yağ asitler açısından çok iyi bir kaynaktır ve kırmızı ete göre içerisinde 6 kat daha fazla omega-3 yağ asitleri bulundurur. Beyaz et ayrıca kırmızı ete göre daha kolay sindirilebilen amino asitler içerir. Omega-6 yağ asitleri, B2 vitamini, B3 vitamini, B6 vitamini, fosfor, çinko, selenyum, demir, kalsiyum, potasyum mineralleri ve protein makro besini açısından da mükemmel bir kaynaktır.

Kırmızı et ile ilgili kardiyovasküler sistem üzerine zararlı etkilerinin olabildiği iddiası ise araştırmalarca kesin olarak desteklenmemektedir. Bir çalışmaya göre haftada 3,5 porsiyondan daha fazla ya da daha az kırmızı et tüketmenin kardiyovasküler risk açısından bir fark yaratmadığı görülmüştür. (2, 3

Et proteini alırken sporcular kırmızı etin daha iyi bir seçenek olduğu düşüncesine sahip olsalar da durum pek öyle değildir. Hatta çoğunlukla kırmızı et daha pahalı olduğundan dolayı yağsız tavuk göğsü eti daha uygun fiyatı ve denk protein içeriği ile daha çok tercih edilen proteinli bir yiyecek olmuştur. Ancak protein ve kalori oranları benzeşen bu iki üründen maksimum verimi alabilmek için yapılan diyet biçimine ve fitness amacına uygun olanın seçilmesi doğru olacaktır. Bunun dışında tüketilen etin rengi, besin değerleri açısından pek bir fark yaratmayacaktır. (4, 5)

Sıkça Sorulan Sorular

Diyette Kırmızı Et mi, Beyaz Et mi Tavsiye Edilir?

Hem beyaz et hem de kırmızı et iyi birer protein kaynağıdır. Hatta en sağlıklı ve yüksek oranda protein sağlayan besinlerdir. İkisi arasındaki en önemli fark B12 içeriğidir. Beyaz etler, kırmızı etlere kıyasla daha fazla B12 içeriğine sahiptir. Bu nedenle proteinle birlikte vücuduna daha çok B12 desteği almak isteyenler diyetlerine daha fazla beyaz et ekleyebilirler.

Güncellenme Tarihi : 22.10.2021
Yayınlanma Tarihi : 18.12.2018
FIT TEST

İhtiyacın Olanı Biz Biliyoruz! Sen de Öğrenmek İstersen

HEMEN TESTE BAŞLA

YÜKLENİYOR..