Supplementler


İzole Protein Nedir?

İzole Whey Proteini Nedir?

İzole whey proteini, biyoyararlanımı çok yüksek olduğu için en hızlı sindirilen proteinlerden biridir ve yüksek oranda BCAA içerir. BCAA’lar kaslarda yoğun olarak bulunur ve kasların çalışması ve protein sentezlemesi için hayati öneme sahiptirler.

Çoğu izole whey proteini yağ ve laktoz içermediği gibi çok az miktarda karbonhidrat içerir (bir ölçü izole whey proteininde ortalama 25 gram protein, 2-3 gram karbonhidrat ve 0 gram yağ bulunur). Bu nedenle, düşük karbonhidratlı diyet yapanlar için ideal bir protein kaynağıdır. Whey, orjinal halinde çok fazla yağ ve laktoz (süt şekeri) içerir. İzole whey proteinindeki laktozun tamamı, iyon değişimi (ion exchange) işlemi sırasında kaybolur.

İzole whey proteini, hızlı kana karışma özelliğiyle antrenman öncesi ve sonrası kullanım için uygundur. Böylece kaslara ihtiyacı olduğu besin desteğini sağlar ve kasların iyileşmesini hızlandırarak, gelişmelerine yardımcı olur. (1)

İzole proteinin faydaları hakkında ayrıntılı bilgi edinmek için “İzole Protein Ne İşe Yarar, Faydaları Nelerdir?” yazımızı okuyabilrsiniz.

İzole Whey Nasıl Üretilir?

Whey proteininden yağ ve laktoz “Mikrofiltreleme/Ultrafiltreleme" ve "İyon Değişimi" teknikleri ile ayrıştırılarak konsantre, izole ya da hidrolize whey proteini elde edilir.

Mikro Filtreleme

Bu yöntemde proteinden arta kalanları fiziksel olarak ayrıştırmak için özel olarak üretilen filtreler kullanır. Bu filtreleme işlemine, filtrenin üzerindeki delikler mikroskobik olduğundan dolayı ‘mikro-filtreleme’ ya da ‘ultra-filtreleme’ adı verilir.

İyon Değişimi

Bu yöntem ile konsantre ve saf formda bir whey proteini elde edilir. Protein, iyon değişim kulesine yerleştirilir ve kimyasal bir saflaştırma işlemi görür. Bu işlemde iki kimyasal kullanılır; hidroklorik asit ve sodyum hidroksit. İyon değişimi, mikro filtreleme işleminden daha ucuzdur fakat amino asitlerin yapısını bozabilir. Protein konsantre edildiğinde kurutularak kalan su ayrıştırılır.

İzole Whey Nasıl Kullanılır?

İzole whey proteini tozu, vücudun antrenman sonrasında hızlıca katabolik (kas yıkımı) durumdan anabolik (kas yapımı) duruma geçmesine yardımcı olduğundan dolayı spor yapan kişiler arasında oldukça popülerdir. Doğal bir amino asit kaynağı olduğu ve büyümeyi desteklediği için bebek mamalarında da sıklıkla izole whey proteini kullanılır. Besinlerdeki protein oranını arttırmak için enerji barları, süt ürünleri, atıştırmalıklar ve mısır gevrekleri gibi hazır gıdalarda da kullanılır. 

Whey Proteini Çeşitleri Nelerdir?

Antrenman sonrası kasları beslemenin en iyi yolu onları protein ve bir miktar karbonhidrat ile beslemektir. Bu nedenle ihtiyacınız olan proteini, whey proteininin hızlı kana karışması ve kaslara anında amino asit desteği sağlaması özellikleri nedeniyle whey protein tozlarından karşılayabilirsiniz. (2)

Whey proteini üç farklı şekilde bulunur: Konsantre, izole ve hidrolize. Her birinin farklı özellikleri ve tatları vardır. Konsantre whey proteini hızlı, izole whey proteini daha hızlı ve hidrolize whey proteini en hızlı sindirilen protein tozudur.

Konsantre Whey Proteini - Whey Protein Concentrate (WPC)

Piyasadaki protein desteklerinin çoğunluğunda kullanılan protein tozudur. Konsantre whey proteini, whey’in çok küçük delikli filtrelerden geçirilerek su, mineral ve diğer organik materyallerden arındırılmasıyla elde edilir. %70-85 arasında protein ve %5 oranında laktoz içerir. Ürünün içindeki protein miktarı genelde WPC85 şeklinde gösterilir. Laktoz intoleransı olanların kontrollü tüketmesi gerekmektedir.

İzole Whey Proteini - Whey Protein Isolate (WPI)

En saf whey proteini çeşidi izole whey proteinidir. İzole whey proteini (izole protein), konsantre whey proteininin iyon değişimi ya da çapraz-akım mikro filtreleme işleminden geçirilerek, daha da saflaştırılması ile elde edilir. Karbonhidrat ve yağ oranı çok düşüktür ve neredeyse hiç laktoz içermez. İzole whey proteini (WPI90), %90-95 oranında protein içerir ve neredeyse laktozun tamamı, iyonize filtreleme (iyon değişimi) işlemi sırasında kaybolur. Bu yüzden laktoz intoleransı olanlar rahatlıkla kullanabilir. Daha saf olması ve daha yüksek protein içermesi nedeniyle, konsantre whey ürünlerinden daha pahalıdır. (3)

Hidrolize Whey Proteini - Whey Protein Hydrolysates (WPH)

Hidrolize whey ya da hidro whey, izole proteinde büyük parçalar halinde bulunan proteinlerin enzimler ekleyerek daha da küçük parçalara ayrıştırılmasıyla elde edilir. Bu enzim, proteinin peptit bağlarını ayrıştırarak, proteinin daha önceden ‘sindirilmiş’ gibi hareket etmesini sağlar. Böylece hidrolize whey proteininin içerisindeki amino asitler, vücut tarafından çok daha hızlı emilir ve kasları daha hızlı geliştirmeye başlar. Laktoz içermediği için alerjik reaksiyonlara neden olmaz. Hidrolize whey proteini daha çok bebek mamalarında ve özel medikal gıdalarda kullanılır. Fiyatı diğer whey ürünlerine göre daha pahalıdır ve tadı daha acıdır. (4)

İzole Whey ve Konsantre Whey Farkları

Laktoz intoleransı olanlar için izole whey proteini daha iyi bir seçim olacaktır.

Daha karmaşık bir işlemden geçtikleri için izole proteinler her zaman konsantre proteinlerden daha pahalıdır.

İzole whey proteinleri, konsantre whey proteinlerden daha fazla protein oranına sahiptir.

Yağ ve karbonhidrat oranı çok az olan bir protein tozu arıyorsanız seçiminiz izole whey proteininden yana olmalıdır.

İzole whey proteininin konsantre whey proteinine göre daha saf bir protein içermesi, kaslarınızı daha çok geliştireceği anlamına gelmez.

İyon değişimi işlemi sırasında bağışıklık sistemini destekleyen biyoaktif bileşiklerin kaybolduğuna ve bu yüzden konsantre whey proteininin izole whey proteininden daha faydalı olduğuna dair görüşler de bulunmaktadır.

Hangi protein tozunu kullandığınızın uzun vadede bir farkı yoktur. Farklı işlemlerden geçmiş tüm whey proteinlerinin kas gelişimine olan etkileri aynıdır. (5)

Daha detaylı bilgi için, "Whey Protein İzolesi mi Whey Protein Konsantresi mi?" yazımızı okuyabilirsiniz.

İzole protein çeşitlerini inceleyip, satın almak istiyorsanız buraya tıklayabilirsiniz.

Not: Herhangi bir sağlık sorununuz var ise gıda takviyelerini kullanmadan önce doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz.

Güncellenme Tarihi : 14.12.2021
Yayınlanma Tarihi : 25.08.2016
FIT TEST

İhtiyacın Olanı Biz Biliyoruz! Sen de Öğrenmek İstersen

HEMEN TESTE BAŞLA

YÜKLENİYOR..