Supplementler


İzole Protein Ne İşe Yarar, Faydaları Nelerdir?

İzole Protein Nedir?

İzole sözlük anlamı olarak “yalıtılmış” kelimesi ile açıklanmaktadır. İzole protein ise; protein oranı daha yüksek, karbonhidrat, yağ ve laktoz içeriği bakımından yalıtma işlemine tabii tutulmuş ürünlere verilen isimdir. Geçtiği ek üretim süreci nedeniyle genellikle daha maliyetlidir. Eğer hedefiniz vücut yağınızı düşük tutmak ise en iyi seçimler arasındadır.

Genel olarak izole protein temel ve zincirli amino asitleri içerdiğinden, kas yapısında kullanılabilen iyi protein türlerinden biridir. İzole proteini antrenmandan önce veya sonra tüketerek, kas protein sentezi olarak da bilinen kas büyüme süreci için vücudunuzda bulunan amino asit miktarını artırabilirsiniz. İzole protein tozu, amino asit bileşimi ve sindirilebilirlik açısından en iyi protein derecelendirmelerinden birine sahiptir (1).

İzole proteinin ne olduğunu detaylı bir şekilde öğrenmek için “İzole Protein Nedir?” yazısını okuyabilirsiniz.

İzole Proteinin Faydaları Nelerdir?

  • Kas kütlesinin korunmasına yardımcı olur,
  • Spor yapan bireylerde kas kütlesinin artmasına yardımcı olur,
  • Kolay sindirim özelliği sayesinde hızlı kana karışır ve kas yıkımını engeller,
  • Spor yapan bireylerin kas kütlelerinde artışa olanak sağlar,
  • Düşük yağ ve karbonhidrat oranı sayesinde zayıflamak isteyenlerin yağlanmadan kas kütlesi kazanmalarına yardımcı olur,
  • Protein, makro besinler arasında yer alır ve metabolizma süreçlerinde etkin rol oynar, bu yüzden izole protein kullanımı metabolizma süreçlerinde yüksek fayda sağlanmasına yardımcı olur,
  • Düşük laktoz içeriği ile süt ve süt ürünleri tüketemeyen kişilerin protein alımını kolaylaştırır ve laktoz intoleransı yaşama riskini düşürür.

İzole ve Whey Protein Arasındaki Farklar Nelerdir?

Whey proteini ve whey izole protein tozu arasında çeşitli beslenme değeri farklılıkları vardır. Bu farklılıklar işleme yöntemlerinden kaynaklanmaktadır.

Whey proteini, peynir veya yoğurt üretiminin bir yan ürünü olarak oluşturulduğundan, protein içeriğini artırmak için birkaç işlemden geçmektedir.

Yeterli bir protein konsantrasyonu elde edildikten sonra % 80'e kadar protein içeren whey konsantresi tozu oluşturulur. Whey konsantresinin kalan % 20'si karbonhidrat ve yağ içerir.

Whey proteininin yağ ve karbonhidrat içeriğini azaltmak için farklı işlemler uygulandığında % 90 veya daha fazla protein içeren bir whey proteini tozu üretilebilir.

Genel olarak, peynir altı suyu izolatının üretiminde uygulanan işlemler, daha yüksek protein içeriğine ve porsiyon başına daha düşük yağ ve karbonhidrat içeriğine yol açar.

Bununla birlikte, bu protein içerikli ürünler aynı proteinlerden üretildiği için her iki formunda bulunan amino asit türleri hemen hemen aynıdır.

İzole protein daha düşük total karbonhidrat içeriğine sahip olmasının yanı sıra, whey proteinden daha düşük laktoz içeriğine de sahiptir. Bu durum, laktoz intoleransı olanlar için daha iyi bir seçenek olabileceği anlamına gelir.

Bununla birlikte, hem whey protein hem de izole whey protein içeriğindeki laktoz miktarının, laktoz intoleransı olanlar için yeterince düşük olması sağlanmaktadır.

İzole whey protein içeriğindeki yüksek saflık oranı değerlendirildiğinde, daha fazla miktarda izole protein almak, daha düşük yağ ve karbonhidrat içeriği tüketirken yüksek miktarda protein alımı anlamına gelebilmektedir.

Whey protein ve izole whey protein arasındaki temel fark, izole proteinin daha fazla işleme tabi tutulmasıdır. Bu işlem sonucunda içerikteki karbonhidrat, laktoz ve yağ oranları düşerken protein oranı yükselir. İzole protein, tipik olarak yağ oranını azaltmak isteyenler için iyi bir seçenek olarak değerlendirilmektedir.

Güncellenme Tarihi : 20.12.2021
Yayınlanma Tarihi : 1.11.2018
FIT TEST

İhtiyacın Olanı Biz Biliyoruz! Sen de Öğrenmek İstersen

HEMEN TESTE BAŞLA

YÜKLENİYOR..