Supplementler


Gainer Hakkında Her Şey

Gainer Nedir?

Gainer, yoğun antrenmanlardan sonra maksimum toparlanma sağlayan ve kas kazanımı için yeterli kalori almaya yardımcı olan, vücut geliştirme ile uğraşan sporcular arasında oldukça popüler bir gıda takviyesidir.

Gainer ürünlerinin içerdiği protein, yağ ve karbonhidrat gibi makroların miktarları, üründen ürüne farklılık gösterebilir. Whey, kazein, soya veya bitki bazlı proteinler, içeriğinde kullanılan en yaygın protein kaynaklarıdır. Bazı gainer takviyeleri ayrıca BCAA, kreatin, glutamin ile vitamin ve mineraller gibi ilave bileşenler içerebilir.


Karbonhidrat Tozu (Gainer) Faydaları Nelerdir?

  • Kas inşa sürecini hızlandırabilir. (1,2)

  • Egzersiz sonrası toparlanmanın hızlanmasına yardımcı olabilir. (3,4,5)

  • Egzersiz performansını artırabilir. (6

  • Protein dengesini geliştirebilir.(7)

Karbonhidrat Tozu Zararları

Karbonhidrat tozları tavsiye edilen miktarda kullanıldığında olası güvenlidir. Ancak fazla tüketildiğinde gainer takviyesinden alınan kaloriler egzersizle birleştirilerek yakılmazsa, yağ dokusuna dönüşebilir. Bu da kilo artışına sebep olabilir.

Karbonhidrat tozları ayrıca, içeriğinde birçok bileşen bulunduran oldukça kompleks yapılara sahip gıda takviyeleridir. Farklı supplement veya vitaminlerin bir araya getirilmesiyle oluşturulan bu ürünler, formüllerinde yer alan bileşenler sebebiyle doz aşımı yapıldığında bazı yan etkilere sebep olabilir. Örneğin protein tozlarında yaygın olarak kullanılan kreatin, tavsiye edilen miktardan fazla kullanıldığında sindirim problemlerine neden olabilir (8). 


Gainer Nasıl Kullanılır?

Kreatin, yükleme aşamasında günlük vücut ağırlığının kilogramı başına yaklaşık 0,3 grama kadar olan dozlarda alınabilir. Ancak, yükleme yapmak böbreklerin yorulma ihtimaline karşı, günlük 5 gramlık bir doz kullanılması önerilebilir. 

Günlük protein alımı, kilogram başına 1.1 ve 3.1g (yağsız vücut kütlesi) arasında olabilir.

Gainer kullanımı için belirlenmesi gereken günlük doz, kilo alma hedeflerinin ne olduğuna göre değişkenlik göstermektedir. Dolayısıyla, gainer kullanımında kişiye ve hedefe uygun dozun belirlenmesi için uzmanlardan destek alınmalıdır. 

Güncellenme Tarihi : 23.11.2021
Yayınlanma Tarihi : 8.02.2019
FIT TEST

İhtiyacın Olanı Biz Biliyoruz! Sen de Öğrenmek İstersen

HEMEN TESTE BAŞLA

YÜKLENİYOR..