Supplementler


Kuru Et Evde Nasıl Yapılır? Kuru Et'in Besin Değerleri Nelerdir?

Kuru et iyi bir protein kaynağıdır.

Kuru et atıştırmalık olarak vücut geliştiriciler tarafından sıkça tercih edilir. İçerisinde bulunan proteinin kas gelişimi ve kas gücüne olumlu etkileri olduğu birçok araştırmada gözlemlenmiştir. (1 2)

İnsanlık tarihinin çoğu için, eti korumanın tek yolu onu dilimleyip bir şekilde kurutmaktı. Günümüzde, yeni et koruma yöntemleri geliştirilmişken (donma, kimyasal maddeler vb.), birçok insan hala kuru et lezzetinin ve kolaylılığının tadını çıkarmaktadır.

Kuru et yapımı sırasında, nem ve yağın etten alınması esastır, bu sayede kuru et sağlıklı bir protein kaynağı da olabilir. Kuru et tarifi ile evde kendi kuru etinizi nasıl yapacağınızı adım adım belirteceğiz.

AŞAMA 1: Kuru Et Yapımı Hazırlık

1) Bir et parçası seçin. Kuru et hazırlama işleminden önce, eti kontrfile, pençeta, tranç ve nuar gibi yağsız bölümlerden seçmek size daha sonradan zaman kazandıracaktır.

  • Bugünlerde bazı kurutulmuş etler ayrıca hindiden yapılmaktadır. Hindi, nefis baharatlarınız için mükemmel bir sünger yapan hafif bir tada sahiptir. Ayrıca, hindi çok yağsızdır.
  • Ancak kurutulmuş et çeşidiniz, sığır eti ve hindi ile sınırlı olmamalıdır. Bizon, geyik, Kanada geyiği, ren geyiği ve somon gibi pek çok çeşit kurutulmuş et yapma amaçlı kullanılabilinir.

 2) Göze çarpan tüm yağları çıkarın. Yağ, kurutulmuş etin çok daha hızlı bozulmasına neden olur. Etinizi, çok ince şeritler halinde 1/20 ”den daha az kalınlığa kadar dilimleyin. Dilimlemeyi kolaylaştırmak için dilimlemeden önce yaklaşık 5 saat boyunca dondurun. Eti siniriyle ve sinirinden arındırırak kesebilirsiniz. Bazıları, sinirlerinden arındırılarak kesilen şeritlerin çiğnemesini daha kolay buluyor. Yağ kurumadığından, yağları inceltiniz.

  • Yağın etin daha hızlı bozulmasına neden olmasının dışında, dişlerinizin altında çok lezzetli ve çiğnenebilir olmayacaktır. Çoğu insanın, özellikle kurutulmuş ette yağ tüketiminden hoşlanmadığı belirtilmiştir.

  • Eğer yağ çıkarma işlemini gerçekleştirmemişseniz, et kuruduktan sonra bile yağ dokusunu hissedebilmenizin mümkün olacağını unutmamanız gerekir.

  • Eti marine edin (isteğe bağlı). Bir zeytinyağı ve sirke deniz tuzu çözeltisi veya tercih ettiğiniz bir tarifi kullanın. Eti marine etmeyi seçerseniz, marine için kullanacağınız ürünün tadını emebilmesi için buzdolabında 10 - 24 saat aralığında bekletin.

  • İyi bir marine kombinasyonu; sıvı duman, soya sosu, Worcestershire sosu, acı biber sosu ve esmer şeker birleşimidir.

  • Başka bir harika kombinasyon ise, koyu Belçika birası (evet, doğru okudunuz!), bal, soya sosu, hardal tohumu, sarımsak ve misket limonu birleşimidir.

  • Kuru etine biberler ile ufak dokunuşlar yap! Habanero, jalapeño ya da Anaheim biberleri çoğu kurutulmuş et tariflerine büyük katkılar yaptı.

  • Kuru etinize ayrıca, ananas suyu, biraz zencefil ya da biraz köri tozu gibi alışılmadık tatlar da ekleyebilirsiniz. Denemekten korkmayın!

  • Seçtiğiniz baharatlarla eti kaplayın. Tuz kullanmaktan çekinmeyin! Tuz, dehidrasyona yardımcı olacaktır. Not: Aşağıdaki baharatlar için yağ, sirke, sıvı duman ve kahverengi şeker marinası tavsiye edilir.

  • Marine edilmiş kuru etinize biraz tuz, biber tozu, toz tarçın ve kurutulmuş acı biber tozu eklemeyi deneyebilirsiniz.

  • Veya Afrika tarzı kuru et için marine edilmiş etinize biraz kişniş, kimyon, karanfil ve küçük hindistan cevizi tozları eklemeyi deneyebilirsiniz.

  • Bal, kırmızı biber gevreği ve karabiber de ayrıca hafif ve tatlı bir kurutulmuş et için işe yarayabilir.

  • Marine edilmiş etinize biraz öğütülmüş kekik, acı biber tozu, sarımsak tozu ve kırmızı biber eklemeyi deneyebilirsiniz.

 

Uzmanlarımız Sizin İçin Öneriyor

AŞAMA 2: Kuru Eti Pişirme ve Saklama

1) Eti kurutun. Tüm nemi kuru etinizden çıkarın. Bir kurutucu kullanmak, standart bir pişirme yöntemidir, buna rağmen bu işlem için fırın da kullanabilirsiniz (bkz. Adım # 3). Etin etrafında havanın akmasına izin vermek için parçalar arasında yeterli boşluk bırakın. Mümkünse eti ayrı bırakmaktan kaçının.

  • Bir kurutucuda, raflara yapışmaz pişirme spreyi püskürtün ve hazırlanmış etinizi raflara yerleştirin.

 2) Bekleyin ve izleyin. Sığır kuru etinin gerçekten kuru et olabilmesi ve harika bir şekilde kuruması için 8 ila 12 saat gereklidir.

  • 2 saat sonra, kuru etin kıvamı memnuniyetinizi karşılayana kadar her 30 dakikada bir düzenli olarak kontrol ediniz. İçinin çiğ olmadığından emin olmak için eti biraz kesip bakın.

 3) Alternatif olarak, kurutucunuz yoksa bir fırın kullanın. Sıcaklığı 165 ° F (70 ° C) 'ye ayarlayın. Bu sıcaklığın daha azı etin içerisindeki bakterileri öldürmek için yeterli olmayacağı için kuru etin erken bozulmasına ve et içerisinde mevcut bulunan bakterilerin üremesine ve pişmesinden ziyade ete sadece ön ısıtma işlemi uygulanmasına neden olabilir.

  • Beirtilen ısı, kuru etinizi pişirmeye yönelik değildir; nazik ısı, nemin buharlaşmasına neden olarak dehidrasyon işlemine yardımcı olur.
  • Hazırladığınız etinizi doğrudan bir tel rafa yerleştirin. Kuru etten marine etmede kullandığınız malzemelerinin damlamasını engellemek için eti rafa küçük bir tencere ile yerleştirebilir ya da tencereyi tel rafın altına koyabilirsiniz.
  • Kesimine bağlı olarak eti 1 - 3 saat pişirin. Kurutma daha uzun sürebilir, bu yüzden etinizi fırından almadan önce piştiğinden emin olun. 90 dakika sonra ve her 30 dakikada bir etinizi kontrol edin.

 4) Muhafaza etmek için kuru bir yere taze kuru eti yerleştirin. Kuru et nasıl saklanır sorusuna ideal cevap olarak yapılabilecek en güvenli mühür, mason kavanozlarının kullanılmasıdır. Yemeye hazır olana kadar kuru eti buzdolabına veya dondurucuya yerleştirin. Hazırlanmasından sonraki iki hafta içinde ev yapımı kuru etinizin tadını çıkarın.

Not: Sığır kuru etinin yemeye hazır olma süresi 3 ay kadar sürebilir.

  • İdeal olarak, çoğu ev ortamında pratik olmamasına rağmen, kuru etlerin bozulmasını engellemek için eti, bir oksijen emici poşete yerleştirip plastik içerisinde vakumla kapatabilirsiniz.

Hazırladığınız atıştırmalık kuru et çeşitlerini ara öğün olarak beslenme planınıza dahil edebilirsiniz. Evde uğraşmak istemezseniz çeşitli kuru et markaları bulunan marketlerden veya kuru et satış noktalarından satın alma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca dilerseniz, üreticisinden toptan kuru et satın alımı da yapabilirsiniz. Kuru et fiyat ve toptan kuru et fiyatları üretici firmalara göre çeşitlilik göstermektedir.

Kuru Et Besin Değerleri

100 Gr kuru et için;

Karbonhidrat (g):                          4.8

Protein (g):                                    46

Yağ (g):                                          6.3

Lif (g):                                            0

Kolestrol (mg):                              0

Sodyum (mg):                               2.2

Potasyum (mg):                             0

Kalsiyum (mg):                              0

Vitamin A (iu):                                0

Vitamin C (mg):                              0

Demir:                                             0

Müsli hakkında detaylı bilgi edinmek için “Müsli Nedir, Faydaları Nelerdir, Ne Zaman Yenir?” yazısını okuyabilirsiniz.

Güncellenme Tarihi : 22.11.2021
Yayınlanma Tarihi : 17.07.2018
FIT TEST

İhtiyacın Olanı Biz Biliyoruz! Sen de Öğrenmek İstersen

HEMEN TESTE BAŞLA

YÜKLENİYOR..