Supplementler


Et Proteini Nedir?

Et proteini, kaliteli bir kırmızı etin sağladığı kadar size ihtiyacınız olan proteini sağlayabilir.

Et proteini, kaliteli bir kırmızı etin sağladığı kadar size ihtiyacınız olan proteini sağlayabilir. Bundan şüphe edenler olsa da gerçek budur. Hidrolizasyon süreci et proteinini amino asitlerine kadar ayrıştırır ve bu onun daha kolay sindirilmesini sağlar. Et proteini %95 ya da daha fazla oranda konsantre edilmiş saf protein içerir.

Kırmızı et mükemmel bir protein kaynağıdır. Et proteini, dana eti ya da hamburgerde bulunan yağı ve kolesterolü içermez ama yine de etin içerisindeki proteine sahiptir. Et proteini ayrıca A, C, B6, B12 vitamini, tiamin, riboflavin, niasin, kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum ve potasyum içerir.

Arizona Eyalet Üniversitesi’nde sertifikalı diyet ve beslenme eğitmeni olan Rick Hall, “Etin içerisindeki protein, antrenman yapan herkesin faydalanabileceği bir besindir” diyor. “Ette sadece protein yoktur; dokuz esansiyel amino asite ve yüksek biyolojik değere de sahiptir. Bu da yüksek oranda sindirilebilir ve tüm vücut tarafından kullanılabilir olması anlamına gelmektedir.” Araştırmalar da, antrenman sonrasında kasları onarmak için yüksek biyolojik değere sahip gıdalara yönelmeniz gerektiğini söylemektedir.

Etin beslenme ile ilgili vücuda kazandırdıkları, proteinin çok ötesindedir. Etin içerisindeki faydalı minerallerin başında antioksidan etkili selenyum, yüksek oranda sindirilebilen demir ve bağışıklık sistemini güçlendiren çinko ve en etkili vitaminlerden olan tiamin, riboflavin, niasin, pantotenik asit, B6 ve B12 vitaminleri gelir.

Hall, “Bu mikrobesinlerin çoğu enerji metabolizmasına dahil olur ve vücudun karbonhidratları ve yağları enerji olarak kullanmasına yardımcı olurlar,” diye belirtmektedir. Yaklaşık 500 gr. başına 2 gr. kreatin içeren kırmızı et, daha yüksek ağırlıklar kaldırmanız için vücudunuza yeterli oranda kreatin sağlayacaktır.

Peki içerisindeki yağ miktarı? Evet, biftekte ya da hamburgerde derisiz tavuk göğsünden çok daha fazla yağ bulunur ama bazı fonksiyonların normal yürümesi için vücudunuzun biraz doymuş yağa da ihtiyacı vardır. “Etin içerisindeki doymuş yağın üçte biri stearik asittir ve bu da kandaki kolesterol seviyesi üzerinde etkili değildir”, diyor Hall. Etkili olsaydı bile, palmitik asit gibi diğer doymuş yağ asitleri ciddi kalp hasarlarına sebep olmaktadır. Bu yüzden beslenme uzmanları ve büyük baş hayvan otoriteleri bile yağsız kırmızı etler tercih edilmesi gerektiğini söylemektedir. Hall, “Et ne kadar yağsızsa, gram başına kas yapımına yardımcı proteinin oranı o kadar artmaktadır,” diyor.

Uzmanlarımız Sizin İçin Öneriyor

Et Proteini Tercih Ederken Nelere Dikkat Edilmeli?

Yeni kas dokuları inşa edebilmek için her gün et proteini tüketmeniz gerekir. Her zaman önceliğiniz gıda kaynaklı proteinler olmalıdır ancak et proteini takviyeleri ihtiyacınız olan her zaman anında protein almanıza imkan tanır.

Et proteini tüketirken her zaman günlük kalori ihtiyacınızı ve servis başına aldığınız kaloriyi kontrol etmelisiniz. Eğer vücudunuzda protein eksikse, vücudunuz eksik olan proteini iskelet kaslarından tamamlamaya çalışır. Aşırı protein tüketimini önlemek için, alacağınız protein miktarını gün içerisinde küçük porsiyonlar halinde bölerek almalısınız.

Herhangi bir besin takviyesinden maksimum faydayı sağlamak için, kapsamlı bir besin ve egzersiz programı eşliğinde almalısınız. Protein, multivitamin ve balık yağı ile birlikte çok iyi uyum sağlayan en temel takviyedir. Ayrıca kas gelişimi için kreatin ile birlikte de kullanılması önerilmektedir. Tıpkı whey proteini gibi, et proteini de diğer sporcu besin takviyeleri ile birlikte kullanılabilir.

Et proteini kullanırken tadını da göz önünde bulundurmalısınız. Ayrıca içeriğindeki karbonhidrat ve katkı maddelere de dikkat etmelisiniz. Günlük kalori alımınızı hesaplarken, protein shake’inizin kalorisini de hesaba katmayı unutmayın.

Et Proteini Tozlarının Yararları

Etin içerisindeki protein, vücudun kas yapımı için ihtiyacı olan amino asitleri içerir. Proteini direkt olarak etin kendisinden almak harikadır ancak etin içerisinde çok fazla yağ ve kolesterol vardır.

Burada devreye izole et protein tozları girer.  İzole et proteini, en yağsız ette bile bulunan ve çok da faydalı olmayan besinlerden izole olmuş bir şekilde gelir. Amerikan menşeli et proteini takviyeleri, Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı’ndan onaylı etlerden üretilmektedir. Önce et kaynatılarak pişirilir ve daha sonra protein hidrolize edilir. Sonra yağ ve kolesterol ayrıştırılır. İçerisindeki su buharlaştırıldıktan sonra neredeyse saf hale gelen protein, toz haline getirilerek paketlenir ve yağsız kas kütlenizi artırmaya yardımcı olmak için protein takviyesi olarak raflarda yerini alır.

Protein türlerinden kompleks proteinin ne olduğunu öğrenmek için “Kompleks Protein Nedir?” makalesinin okuyabilirsiniz.

Et proteini çeşitlerini inceleyip, satın almak istiyorsanız buraya tıklayabilirsiniz.

Güncellenme Tarihi : 23.11.2021
Yayınlanma Tarihi : 24.08.2016
FIT TEST

İhtiyacın Olanı Biz Biliyoruz! Sen de Öğrenmek İstersen

HEMEN TESTE BAŞLA

YÜKLENİYOR..