Supplementler


BCAA'nın Faydaları Nelerdir?

BCAA Nedir?

BCAA'lar, vücut tarafından üretilmeyen ve dışarıdan alınması gereken üç temel amino asit içerir: valin, lösin ve izolösin.

BCAA takviyeleri ise bazen 2: 1: 1 oranı olarak adlandırılan, izolösin veya valinden iki kat daha fazla lösin sağlar. Bunun nedeni, lösinin özellikle protein sentezini uyarmada ve kas proteininin parçalanmasını bastırmada etkili olabileceğidir. 4:1:1 oranına sahip BCAA takviyeleri de bulunmaktadır ancak 2:1:1 oranına sahp BCAA'lar daha yaygındır.

Üç BCAA'nın tümü, önce karaciğer tarafından metabolize edilmek yerine doğrudan kaslar tarafından alınır. Sonuç olarak, BCAA'lar daha hızlı bir etkiye sahip olabilir. (1)

BCAA ile ilgili daha detaylı bilgiler için, "BCAA Nedir?" makalesine göz atabilirsiniz.

BCAA Faydaları Nelerdir?

BCAA takviyesinin vücuda sağladığı faydaları aşağıdaki altında inceleyebiliriz (2):

Kas Büyümesine Etkisi

Özellikle sporcular tarafından tercih edilen BCAA takviyesi, kas büyümesine sağladığı olumlu etkiyle öne çıkar. İçeriğinde bulunan lösin ile kaslarda protein sentezinin uyarılmasında görev alan BCAA, dolayısıyla kas gelişim sürecine katkıda bulunmuş olur. Yapılan bir çalışmaya göre direnç egzersizlerinden önce 5,6 gr BCAA tüketen kişiler plasebo grubuna kıyasla %22 daha fazla kas büyümesi elde etmiştir.

Kas Ağrısına Etkisi

Bazı çalışmalar, BCAA kullanımının egzersiz sonrasında oluşan ağrıların azaltılmasında etkili olduğunu göstermektedir. Şimdiye kadar yapılmış birkaç çalışma, BCAA’ların egzersiz sırasında oluşan protein parçalanmasını azalttığını ve kas hasarının göstergesi olarak kabul edilen kreatin kinaz düzeylerini azalttığını göstermektedir. Özellikle squat egzersizi öncesinde BCAA alan kişilerin plasebo grubuna göre daha az DOMS (gecikmiş kas ağrısı) ve kas yorgunluğu yaşadığı sonucuna varılmıştır.

Kas Yorgunluğuna Etkisi

Kaslar, egzersiz sırasında vücutta depolanan BCAA’ları kullanır. Bu da kandaki seviyelerin düşmesine neden olur. Kan seviyelerinde düşen BCAA oranı, triptofan seviyelerini yükseltip vücutta egzersiz yorgunluğunun gelişmesine yol açar.

Çalışmalar, amino asit takviyesinin hem bedensel hem de zihinsel anlamda sporcuların odaklarını geliştirdiğini ve oluşabilecek bu yorgunluk hissini azaltabileceğini göstermektedir. Ancak bunun doğrudan egzersiz performansına yansıyıp yansımadığı konusunda daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Kas Kaybına Etkisi

Kaslardaki protein miktarı, kasların sürekli parçalanıp yeniden oluşturulması yani sentezlenmesi ile ortaya çıkar. Kas kaybı olarak tanımladığımız şey ise protein yıkımının kaslardaki protein sentezini aştığında meydana gelir. BCAA kullanımı, içeriğini oluşturan amino asitler yardımıyla oluşabilecek bu kas kaybını önlemeye yardımcı olabilir.

Tüm bu faydaların kesinliği için ise bir yorumda bulunulamamaktadır. 

BCAA çeşitlerini inceleyip, satın almak istiyorsanız buraya tıklayabilirsiniz.

Not: Herhangi bir sağlık sorununuz var ise gıda takviyelerini kullanmadan önce doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz.

Güncellenme Tarihi : 13.12.2021
Yayınlanma Tarihi : 24.08.2016
FIT TEST

İhtiyacın Olanı Biz Biliyoruz! Sen de Öğrenmek İstersen

HEMEN TESTE BAŞLA

YÜKLENİYOR..