Supplementler


Balık Yağı Zayıflatır mı?

Balık yağının trigliserid (kan yağı) ve kalp hastalıkları gibi pek çok olumsuz sağlık koşulunu iyileştirdiği bilindiği için, zayıflamaya etkisi de merak edilerek hayvanlarda ve insanlarda omega-3 yağ asitleri ve kilo verme ilişkisi araştırılmaya başlanmıştır.

Balık Yağı ve Omega-3 Yağ Asitleri Nedir?

Sağlık için gerekli olan fakat vücut tarafından üretilemeyen omega-3 yağ asitleri, gıdalardan ve supplementlerden alınması gereken besinlerdir. İki çeşit Omega-3 yağ asidi bulunmaktadır: uzun zincirli ve kısa zincirli. 

Uzun zincirli omega 3 yağ asitleri, EPA (eikosapentaenoik asit) ve DHA (dokosaheksaenoik asit) olmak üzere iki çeşittir. Bunlar genelde içeriğinde bolca bulunan balık ve kabuklu deniz canlılarından elde edilir. Ayrıca alglerde de DHA oranı yüksektir. 

Kısa zincirli omega 3 yağ asitleri ise ALA (alfa linoleik asit)’tir. Bunlar da aksine bitkisel omega 3 kaynaklarıdır. Keten tohumu gibi bitkilerde bulunur. EPA ve DHA’ya kıyasla daha az omega 3 sağladıkları için daha fazla tüketilmesi gereken, bu nedenle çok sürdürülebilir olmayan kaynaklardır (1). 

Omega-3 yağ asitleri tansiyonu düşürmeye yardımcı olur ve vücuttaki enflamasyonu azaltır. Bununla birlikte, damar sertleşmesini önleyerek ve kan yağları (trigliserid) seviyesini düşürerek kalp sağlığına, sindirim sisteminin düzenlenmesine, insülin direncinin azalmasına, eklem ve cilt sağlığına yardımcı olur. Omega-3 yağ asitleri genel olarak vücudun yağ metabolizmasının daha iyi çalışmasını sağlar (2).

"Balık Yağı Hapının Faydaları Nelerdir?" başlıklı makalemizi okuyarak, Omega 3 (Balık Yağı)'ün diğer tüm faydalarını öğrenebilirsiniz.

Balık Yağının Kilo Vermeye Etkisi

Balık yağının kilo vermeye olan etkileri araştırıldığında farklı sonuçlarla karşılaşılmıştır. 1999 yılında American Journal of Clinical Nutrition’da yayımlanan rapora göre, aşırı kilolu kişilerde balık yemenin ve balık yağı kullanmanın zayıflamaya yardımcı olabileceği görülmüştür. MedlinePlus, günde 260 mg DHA ve 60 mg EPA (balık yağında bulunan iki farklı omega-3 yağ asidi) içeren 6 g balık yağı almanın, egzersiz yapan kişilerin yağ oranını düşürebileceğini belirtmiştir (3).

DHA içeren balık yağı hapları, yağ hücresi olmayan hücrelerin yağ hücresine dönüşmesini engellemek için onları yok eder. Böylece vücutta yağ birikimi önlenmiş olur. Ayrıca genleri yeniden programlayarak karbonhidratların vücut tarafından parçalanmasını ve yağ olarak depolanmamasını sağlar. Omega-3 yağ asitleri metabolizmayı ve kan akışını hızlandırır. Gerçek anlamda kilo verebilmek için balık yağı hapları, protein içeren bir diyet ile birlikte alınmalıdır ve düzenli egzersiz yapılmalıdır.

Balık yağı seçeneklerini inceleyip, satın almak istiyorsanız buraya tıklayabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Balık Yağı Günde Kaç Kez Alınmalı?

Balık yağı için Dünya Sağlık Örgütü tarafından günlük önerilen doz 200 - 500 mg arasıdır. Piyasadaki birçok balık yağı takviyesi DHA ve EPA bakımından zengin 1000 mg’lık dozlar haline kullanıma sunulur. Bu da günde 1 kez kullanımın yeterli olduğu anlamında gelir. Farklı dozlar ve balık yağı çeşitlerini incelemek için tıklayın: Omega 3 Takviyeleri

DHA Sadece Balık Yağında mı Var?

DHA, uzun zincirli omega 3 yağ asitlerinde bulunan bir balık yağı kaynağıdır. DHA, balıkların yanı sıra kabuklu deniz canlıları ve alglerde de bolca bulunur. Bu gıdaları bol bol diyetine ekleyerek DHA ihtiyacınızı karşılayabilir ya da DHA bakımından zengin omega 3 takviyelerinden faydalanabilirsiniz. 

Güncellenme Tarihi : 3.11.2021
Yayınlanma Tarihi : 24.08.2016
FIT TEST

İhtiyacın Olanı Biz Biliyoruz! Sen de Öğrenmek İstersen

HEMEN TESTE BAŞLA

YÜKLENİYOR..