Supplementler


Balık Yağı Hapı Faydaları Nelerdir?

Balık Yağı (Omega 3) Hapının Faydaları Nelerdir?

Balık yağı, omega-3 takviyelerinin yaygın olarak halk arasında kullanılan adıdır. Balık yağı hapının faydaları, içerisinde bulunan omega 3 yağ asitlerinden gelmektedir. EPA ve DHA olarak bilinen bu yağlar, balık hapı takviyelerinde farklı besinler ile de desteklenebilmektedir. Balık yağı faydaları ile öne çıkan besinler arasındadır. Balık yağının faydalarını aşağıda detaylıca inceledik.

Kalp Sağlığını Destekleyebilir

Kalp hastalıkları dünya genelinde önemli sağlık problemleri arasında gelir. Bazı araştırmalar sıkça balık tüketenlerin kalp hastalığına sahip olma oranlarının daha az olduğunu göstermektedir (1, 2)

Yaşa Bağlı Gelişen Bilişsel Bozuklukları Engelleyebilir

Yaşlandıkça, beyin fonksiyonları yavaşlar ve bazı hastalıkların oluşma riski artar. Daha fazla balık tüketen kişilerin beyin fonksiyonlarında yaşlılığa bağlı gerilemenin daha yavaş olduğu gözlemlenmiştir (3, 4). Ayrıca çok küçük bir araştırma grubunda balık yağının sağlıklı ve yaşlı bireylerde hafızayuı güçlendirebileceği belirtilmektedir (5). Bu bilgilere rağmen daha balık yağının hafıza üzerindeki etkisi için daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır. 

Kemik Sağlığını Destekleyebilir

Kemik sağlığı özellikle yaşa bağlı olarak olumsuz etkilenebilmektedir. Kadınlarda kemik erimesi sıkça görülmektedir. Bunun dışında osteoartrit de sık karşılaşılan kemik problemleri arasındadır. Kalsiyum ve D vitamini, kemik sağlığı için elzem besinlerdir. Son dönemlerde yapılan çalışmaların bazıları balık yağının da kemik sağlığına faydalı olabileceğini düşündürmektedir. Küçük bir çalışmada balık yağının kemik dokularında parçalanmayı azaltabileceği ve bunun sonucunda da kemik hastalıklarını engelleyebileceği belirtilmiştir (6). Ayrıca omega-3 alıı fazla olan kişlerin kemiklerindeki mineral yoğunluğunun daha fazla olduğu gözlemlenmiştir (7). 

Vücutta Yağ Yakımına Yardımcı Olur

Balık yağı omega-3 yağ asitlerinden meydana geldiği için vücuda esansiyel yağ desteği sağlar. Esansiyel yağları vücut tek başına üretemez, gıdalar yoluyla alınması gerekmektedir. Balık yağı vücutta yağa dönüşmez (yağ olarak depolanmaz), aksine hücreleri koruyucu bir yağ tabakası olarak kullanılır. Balık yağının diyet ve spor eşliğinde tüketilmesinin kilo vermeye yardımcı olabileceğini gösteren küçük araştırmalar bulunmaktadır (8, 9)

Yağ yakımını hızlandırıcı etkiye sahip bir diğer yağ asidi olan CLA hakkında da bilgi almak için “CLA Nedir?” yazımızı okuyabilirsiniz.

Antienflamatuar Özelliklere Sahiptir

Enflamasyon, vücuttaki canlı dokuların her türlü canlı ve cansız yabancı etkene veya içsel/dışsal doku hasarına verdiği hücresel, sıvısal ve damarsal bir tepkidir. Aslında vücudun bağışıklık sisteminin yaralanma ve travmalarla savaşma şeklidir. Doğal bir tepki olmasına karşın kronik enflamasyon vücuda zarar verebilmektedir. Antioksidanlar vücutta toksik etkiler ile savaşan bileşenlerdir. Balık yağının antieflamatuar özellikleri sayesinde kronik sorunların tedavisine destek olabilir (10). Ancak bu noktada da mutlaka bir hekime danışılmalı ve hekimin önerdiği tedavi yöntemi uygulanmalıdır. Balık yağı tek başına bir tedavi gerçekleştiremez.

Balık yağı seçeneklerini inceleyip, satın almak istiyorsanız buraya tıklayabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Balık Yağı İştah Açar mı?

Yapılan çalışmalar, balık yağı kullanımının iştah açıcı etkisi olabileceğini düşündürtse de bu konuda daha fazla araştırmaya ihtiyaç duyulmaktadır. Balık yağının iştaha etkisi üzerinde kesin bir bilgi bulunmamaktadır.

Balık Yağı Kilo Aldırır mı?

Balık yağının kilo aldırıp aldırmadığına dair kesin bir bilgi yoktur.

Balık Yağı Hafızayı Güçlendirir mi?

Balık yağı takviyesi, hafif bilişsel bozukluklar ile yaşa bağlı bilişsel gerileme konusunda olumlu sonuçlar verebilir. Ancak balık yağının Alzheimer gibi şiddetli hafıza problemlerini düzelttiğine dair bir çalışma bulunmamaktadır. Bu tür hastalıklarda mutlaka doktora danışılması ve doktorun belirttiği tedavinin uygulanması gerekir.

Not: Herhangi bir sağlık sorununuz var ise gıda takviyelerini kullanmadan önce doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz.

Güncellenme Tarihi : 23.11.2021
Yayınlanma Tarihi : 24.08.2016
FIT TEST

İhtiyacın Olanı Biz Biliyoruz! Sen de Öğrenmek İstersen

HEMEN TESTE BAŞLA

YÜKLENİYOR..