Supplementler


Arjinin (Arginine) Yağ Yakar mı?

Arjinin Nedir?

Arjinin, proteinlerin yapı taşları olan amino asitler içinde yer almaktadır. Amino asitler; kas gelişim süreçlerinde etkin rol oynayan, özellikle sporcu diyetlerinde önemli yere sahip olan bileşenlerdendir.

Arjinin Ne İşe Yarar?

Arjinin uzun zamandır spor performansı ve kardiyovasküler sağlık ile ilişkilendirilen; sıklıkla takviye olarak kullanılan besinlerden biridir. L-Arginin olarak da bilinen arjinin, vücudun pek çok fonksiyonunda yer alır. Bunlardan bazılarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Bağışıklık ve hormon işlevini sürdürmek
  • Vücuttaki atık ürünlerin böbrekler tarafından atılmasına yardımcı olmak
  • Arterleri genişletip rahatlatmak

Arjininin amino asit olarak birincil işlevi, kan damarlarını genişletmek olan nitrik okside (NO) dönüşmesidir. Bu yönüyle arjinin kullanımının kalp sağlığını desteklediği ve kolesterolü olumlu etkilediği düşünülür. Ancak kalp sağlığına doğrudan etki ettiğine dair bir çalışma yoktur. Öte yandan göğüs ağrısı olarak bilinen anjin ve koroner arter hastalığının semptomlarının iyileştirilmesine destek olabilir. Arterlerin gevşetilmesine ve kan akışının hızlandırılmasına yardımcı olması nedeniyle erektil disfonksiyon rahatsızlığının iyileştirilmesine de katkıda bulunabilir (1). Bu faydaların kesinliği bulunmamaktadır, arjinin hiçbir şekilde bir hastalığın tedavisi için kullanılamaz.

Arjinin ile Kilo Verme

Tek başına hiçbir supplement yağları yakıp kiloların bir anda yok olmasını sağlayamamaktadır. Bununla birlikte bazı önemli kanıtlar, arjinin de dahil olmak üzere bazı takviyelerin, düşük kalorili diyet ve egzersiz ile birlikte kullanıldığında kilo verme sonuçlarını artırabileceğini göstermektedir (2).

2009 yılında Journal of Nutrition'da yayınlanan bir hayvan çalışmasına göre arjinin, kilo ve yağ kazanımlarını sınırlandırmaya yardımcı olabilmektedir. 2010 yılında Amino Acids’de yayınlanan bir inceleme makalesinde de bu konuda önemli sonuçlar elde edilmiştir. Benzer bir sonuç, arjininin vücudun daha fazla yağ yakmasına ve hem insanlarda hem de hayvanlarda yeni vücut yağlarının ilavesini en aza indirmesine yardımcı olabileceğine dikkat çekmiştir (3). Bu sonuçları doğrulamak ve kilo verme sonuçlarını iyileştirmek isteyenler için en iyi dozu belirlemek amacıyla daha fazla araştırma gereklidir. Hangi dozun belirleneceği uzman doktorlar tarafından belirlenmektedir.

Tipik olarak kas oluşturma etkileri ile bilinen amino asitler, daha az bilinen başka olumlu etkilere de sahiptir. Journal of Dietary Supplements'nde yayınlanan yakın tarihli bir çalışma, esansiyel bir amino asitlerden biri olan arjininin, visseral yağ dokusunu (karın yağı) düşürerek obeziteyle mücadele etmeye yardımcı olabileceğini belirtmiştir (4). Kilo verme hedefinde destek olarak kullanılabilen arjininin, kullanılmadan önce bir uzmana danışılması önerilmektedir.

Not: Herhangi bir sağlık sorununuz var ise gıda takviyelerini kullanmadan önce doktorunuza danışmanızı tavsiye ederiz.

Güncellenme Tarihi : 23.11.2021
Yayınlanma Tarihi : 10.09.2018
FIT TEST

İhtiyacın Olanı Biz Biliyoruz! Sen de Öğrenmek İstersen

HEMEN TESTE BAŞLA

YÜKLENİYOR..