Supplementler


AOL (Arjinin-Ornitin-Lizin) Nedir?

AOL kelimesi Arjinin, Ornitin ve Lizin amino asitlerinin kısaltmasıdır.

AOL (Arjinin-Ornitin-Lizin) Nedir?

Amino asitler vücuttaki proteinleri oluşturur. Esansiyel ve esansiyel olmayan amino asitler olarak iki amino asit türü vardır. Vücut esansiyel amino asitleri üretemediği için bunların gıda yoluyla alınması gerekmektedir. Ancak, esansiyel olmayan amino asitler vücut tarafından üretilebilir. Büyüme döneminde ya da stresli dönemlerde daha fazla miktarlarda esansiyel olmayan amino aside ihtiyaç duyulabilir.

AOL kelimesi ise; Arjinin, Ornitin ve Lizin amino asitlerinin kısaltmasıdır. Bu amino asitlerin birlikte kullanımı, büyüme hormonunun daha fazla salgılanmasına ve kas dokusunun daha etkili bir şekilde yenilenmesine yardımcı olmaktadır. Arjinin, Ornitin ve Lizin amino asitleri, yağ metabolizması üzerinde etkilidirler ve büyüme hormonu (GH) üretimini tetiklerler. Bilimsel olarak bu amino asitlerin güçlü birer yağ yakıcı olduğu söylenemez. Ancak, arjininin ornitin ve lizin ile birlikte kullanılması kilo kaybına yardımcı olabilmektedir (1).


Arginin Faydaları Nelerdir?

Çocukluk döneminde ya da stres ve enfeksiyon gibi durumlarda, vücut yeteri kadar arjinin üretemeyebilir. Böyle zamanlarda, içeriğindeki arjinin oranı yüksek olan süt ürünleri ve yer fıstığı gibi gıdalar tüketilmesi önemlidir. 

Arjinin; vücuttaki fazla nitrojenin dışarı atılmasına ve kas ile kolajen dokusu inşa etmeye yardımcı olur (2).  

Uzmanlarımız Sizin İçin Öneriyor

Ornitin Faydaları Nelerdir? 

Ornitin; karaciğerin desteklenmesine, yaraların iyileşmesine, uyku kalitesinin artmasına, bağışıklık sisteminin güçlenmesine ve yağların metabolize edilmesinde yardımcı olur (3).


Lizin Faydaları Nelerdir?

Dokuz temel amino asitten biri olan lizin; lor peyniri, yumurta ve tavuktan elde edilebilir. Pek çok amino asit gibi lizin de, vücudun kas üretimine yardımcı olur. Maryland Medikal Merkezi Üniversitesi’ne göre, düzenli lizin kullanmak uçuk çıkmasını önlemeye yardımcı olmaktadır. Lizin aynı zamanda, kalsiyum emilimini, kolajen üretimini ve diğer bir amino asit olan karnitin üretimini destekler (4). Karnitin ise, kolesterol seviyesini düşürmeye yardım eder. Lizin esansiyel bir amino asit olduğu için günlük tüketim miktarı tavsiye edilmektedir. 1 gram protein başına 51 miligram lizin tüketmek gerekmektedir (5).


L-Arjinin ve L-Ornitin Kombinasyonu ile Büyüme Hormonu (GH) Stimülasyonu

Egzersiz yaptıktan sonra oluşan anabolik reaksiyonlar sonucu, kas kütlesini ve gücü artırmak için büyüme hormonunun gerekli olduğu herkes tarafından bilinmektedir. Ornitin, arjinin ve lizin amino asitlerinin ise, büyüme hormonu salınımına etkisine sahip olduğu düşünülmektedir (1).


Arjinin ve Ornitin Kombinasyonu Dayanıklılığı Artırabilir

Ornitin, vücutta yavaş bir şekilde arjinine dönüşür. Buna karşılık, vücuttaki etkileri uzun sürelidir. Orjinin, arjinini mükemmel bir biçimde tamamlar. Bu iki amino asitin kombinasyonu, hormon dağılımını ve insülin üretimini düzenler. Genel olarak vücudun kendini yenileme kapasitesini artırmaya ve gözle görülür bir şekilde canlılık sağlamaya yardımcı olur (6).

Vücut, normal şartlarda bu iki amino asiti yeterli seviyede üretebilir. Ancak; stres, hastalık ve rahatsızlık gibi durumlarda üretimleri yavaşlayabilir. Böyle durumlarda, daha fazla arjinin ve ornitin içeren gıdaların tüketilmesi gerekebilir (örneğin; balık, et, süt ürünleri, kuruyemişler, pirinç, soya ve buğday). Bu amino asitler; tablet, kapsül ya da toz formunda bulunabilir. 

Güncellenme Tarihi : 23.11.2021
Yayınlanma Tarihi : 24.08.2016
FIT TEST

İhtiyacın Olanı Biz Biliyoruz! Sen de Öğrenmek İstersen

HEMEN TESTE BAŞLA

YÜKLENİYOR..