Supplementler


Antrenman Öncesi Beslenme Çeşitleri

Antrenman öncesi iyi bir şekilde enerji alımı için ilk önce vücudun enerjiyi nasıl kullandığını öğrenmenizde fayda var.

Antrenman öncesi iyi bir şekilde enerji alımı için ilk önce vücudun enerjiyi nasıl kullandığını öğrenmenizde fayda var.

Birincil enerji kaynağınız, ki sadece birkaç saniye sürmektedir, ATP’den, yani adenozin trifosfat yıkımından sağlanmaktadır. Sonraki aşamada vücudunuz şekeri kullanmaktadır. Son olarak ise dayanıklılık antrenmanları sırasında vücudunuz depolanmış karbonhidrat kaynaklarını, ki bunlara glikojen de denmektedir, kullanır.

Enerji gereksinimlerinizi belirleyecek olan faktörler; yaptığınız antrenmanın çeşidi, yoğunluğu ve zamanıdır.

Antrenman Öncesi Nasıl Beslenilir?

Antrenman öncesi protein, yağ ve lif yönünden zengin bir menü yemeniz tavsiye edilir. Antrenmandan 2-3 saat önce beslenirseniz yemeğinizin sindirilmesi ve emilmesi için vücudunuza zaman tanımış olursunuz. Bu yüzden daha kompleks bir öğün tüketebilirsiniz. Ancak antrenmana bir saatiniz varsa daha hızlı sindirilen ve emilen gıdalar almalısınız. Bu noktada whey protein tozları iyi bir alternatif sunar.

Uzmanlarımız Sizin İçin Öneriyor

Antrenman Yoğunluğuna Göre Beslenme Nasıl Ayarlanır?

Antrenman sırasında uygulayacağınız eforun niceliği de egzersiz öncesi ne yiyeceğinizi belirleyen faktörlerden biridir. Ne kadar yoğun bir egzersiz yapıyorsanız o kadar az yemek yemelisiniz veya öğününüzü o kadar geciktirmelisiniz. Spor yapmış bir vücudun, sindirim için fazladan enerji harcamasını engellemelisiniz. Örneğin, 30 dakikalık bir sabah koşusu öncesinde tıka basa yemek doğru değildir.

Ortalama bir egzersiz sonrası 2-3 saat öncesinden tam tahıllı yağsız etli bir sandviç, kızarmış sebzeler ve avokado iyi bir menü olabilir çünkü aldığınız besinleri sindirmek için zamanınız olacaktır. Ancak aynı yoğunluktaki antrenmanı 1-2 saat içinde yapmayı planlıyorsanız az lifli, tam tahıllı küçük bir kase kahvaltılık gevrek iyi bir tercihtir. Tahıllar sindirilmesi kolay kaloriler olup çabuk enerji sağlarken süt de protein ihtiyacınızı karşılayacaktır.

Uzmanlarımız Sizin İçin Öneriyor

 

Güncellenme Tarihi : 1.09.2021
Yayınlanma Tarihi : 24.08.2016
FIT TEST

İhtiyacın Olanı Biz Biliyoruz! Sen de Öğrenmek İstersen

HEMEN TESTE BAŞLA

YÜKLENİYOR..